fbpx
12.9 C
Delfzijl
maandag 25 mei 2020
Home Agenda tips Maria Lichtmis Wintertocht langs de vier middeleeuwse kerken van Eenum, Leermens, ’t...

Maria Lichtmis Wintertocht langs de vier middeleeuwse kerken van Eenum, Leermens, ’t Zandt, Zeerijp

Leermens – Fiets en Wandeltocht met ontmoeting, cultuur en lekkernijen langs de vier middeleeuwse kerken van Eenum, Leermens, ’t Zandt, Zeerijp.

Begin februari voelt het vaak nog als hartje winter, maar de dagen beginnen al merkbaar te lengen. In de tijd dat deze kerken gebouwd werden – de Middeleeuwen – werd het jaar beleefd volgens het ritme van de kerkelijke agenda. Heiligendagen speelden daarin een belangrijke rol. Op 2 februari was het Maria Lichtmis. Het laatste van de zgn Midwinterfeesten. Dit was één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen (de andere dag was 11 november, Sint-Maarten, het eerste van de Midwinterfeesten). In de loop der eeuwen werd het traditie om op deze dag pannenkoeken te bakken.

De plaatselijke commissies van de kerken uit Eenum, Zeerijp, ’t Zandt en Leermens hebben deze oude traditie vorig jaar nieuw leven ingeblazen en door het succes van die dag worden op zaterdag 1 februari a.s. de mooie middeleeuwse kerken uit de vier dorpen opnieuw onder de aandacht gebracht. Daarom worden in alle vier kerken activiteiten (exposities, muziek en zang) georganiseerd en kan een (wandel/fiets)tocht (12 km) gemaakt worden om de vier prachtige kerken te bezoeken. Natuurlijk zijn er pannenkoeken, maar ook is er soep koffie etc. in de kerken verkrijgbaar. 

Er kan worden gestart in alle vier kerken, waar ook de routebeschrijving en het programma verkrijgbaar zijn. Deelname is gratis.

Nieuw: De route en veel informatie, o.a.. audiotours per kerk, zijn beschikbaar via Storytrails app.: http://tiny.cc/q0mfhz. Download folder met agenda en stempelkaart via http://tiny.cc/5b4biz.  

Wanneer:
Zaterdag 1 februari van 10.30 tot 16.30 uur.
Deelname is op eigen risico en is gratis.
Start en routebeschrijving/programma in alle vier kerken. 
Info: Bert de Jong 0596 573517 Lebertusdejong@online.nl

Advertenties