Man rijdt broer met scootmobiel van zijn fiets en laat hem gewond liggen

Appingedam – ‘Blijf liever bij uw broer uit de buurt’, waarschuwde de rechter een 54-jarige man uit Appingedam. De man stond terecht voor het mishandelen van zijn broer. Hij kreeg een taakstraf van 60 uur opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk.

De man kon zich niets herinneren. ‘Ik zeg niet dat het niet is gebeurd, maar ik weet het niet meer’, zei de man onder meer over een aanrijding op 17 februari 2022 in Appingedam. Hij reed met zijn scootmobiel op zijn broer af, die op een fiets reed. De fietser werd aangereden kreeg een vuistslag in het gezicht. De fietser brak door de val zijn heup. De verdachte reed verder in zijn scootmobiel. Een automobilist zag het incident gebeuren en bekommerde zich over de gewonde fietser.

De maat is vol
Er volgde nog geen aangifte. Totdat de verdachte zijn broer op 8 november van vorig jaar opzocht in zijn woning. De man scheen met een zaklantaarn in de achtertuin van de woning. De broer verscheen in de deuropening en kreeg daarbij een trap in zijn buik. Een buurvrouw belde het alarmnummer. Ook dit incident lag niet in het geheugen van de verdachte opgeslagen. ‘Ik weet het niet meer’, zei de man. Het slachtoffer had er genoeg van en deed aangifte, ook van de aanrijding in februari 2022. 

Niet de bedoeling
Beide feiten vindt de rechter bewezen. De aangifte wordt ondersteund door verklaringen van verschillende getuigen. Ook tegen de ambulancemedewerkers vertelde het slachtoffer destijds dat zijn broer hem had aangereden met een scootmobiel. Van het oudste feit vindt de rechter mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg bewezen. ‘Het was niet uw bedoeling, maar het is wel gebeurd’, zei de rechter hierover. 

Mediation
Er is nog geprobeerd de broers bij elkaar te brengen door middel van mediation (een vorm van conflictbemiddeling door een deskundige). Dit is helaas niet gelukt, zei de officier van justitie. Zij eiste een taakstraf van 80 uur. De rechter hield rekening met het tijdsverloop van het incident in 2022 en de gezondheid van de verdachte. Het voorwaardelijke deel dient als stok achter de deur, zodat de man zijn broer niet weer aanvalt. 

Back to top button