Maandagochtend begin van totale maansverduistering in ons land

Nederland – Maandagochtend vindt een totale maansverduistering plaats. Het hele schouwspel begint om 4:28 uur en duurt tot 7:56 uur. Doordat de zon rond 5:45 uur opkomt en de maan dan ondergaat, zien wij helaas in ons land alleen het begin van de verduistering. Daarnaast is het nog onzeker of het helder is. Mogelijk trekken wolkenvelden over het land en komt laaghangende bewolking en lokaal mist voor.

De maan beweegt zich maandagochtend door de schaduw van de aarde, zodat er geen direct zonlicht op de maan valt. De maan bevindt zich dicht bij het centrum van de aardschaduw en wordt daardoor sterk verduisterd.

Tijdens de totale verduistering, die duurt van 5:29 uur tot 6:55 uur, bevindt de maan zich volledig in de kernschaduw van de aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de maan. In ons land komt de zon al om 5:45 uur op en tegelijk gaat de maan onder. Dat betekent dat wij alleen het begin van de eclips te zien krijgen.

Lees ook: hoe ontstaat een maansverduistering?

De maan bevindt zich bij het begin van de goed zichtbare verduistering om 4:28 uur aan de zuidwestelijke hemel op een hoogte van ongeveer 8 graden. Dat is al vlak boven de horizon. Daarna zal de maan geleidelijk ondergaan en op het moment dat de maan volledig is verduisterd staat ze nog maar net boven de horizon. Als je de verduistering wilt aanschouwen moet je dan ook vrij uitzicht hebben naar het zuidwesten. In vele steden en dorpen is van het schouwspel dan ook niet veel te zien.

Gooien wolken roet in het eten?
Of de gedeeltelijke eclips maandag voor iedereen met vrij uitzicht goed te zien is, moet worden afgewacht. Mogelijk krijgen we precies dan te maken met wolkenvelden die vanuit het zuiden over ons land trekken. Daarnaast kan in de nacht ook laaghangende bewolking of mist ontstaan. Of dat daadwerkelijk zo is weten we pas over een aantal dagen.

De volgende totale maansverduistering vindt plaats op 8 november 2022. Deze eclips is in ons land niet te zien, want de maan is bij ons niet op. Op 5 mei 2023 vindt opnieuw een gedeeltelijke maansverduistering, maar deze is minder spectaculair omdat deze verduistering zich niet in de kernschaduw bevindt, maar slechts in de bijschaduw blijft en dat is met het blote oog niet te zien. De volgende volledige maansverduistering in ons land is op 7 september 2025. 

Back to top button