Loppersum weer een beetje hartveiliger met nieuwe AED-kast voor K.P. Zijlbad

Loppersum – De kast om de AED bij zoutwaterbad KP Zijl in Loppersum was aan vervanging toe. Niet alleen was hij wat versleten, ook ging hij steeds minder goed open. En als iedere seconde telt, is dat niet wat je wilt. Dus vroegen inwoners Anje Knol en Ina Balkema Univé Noord-Nederland om hulp.

De AED hangt al jaren aan de muur bij het zoutwaterbad in het dorp, dat ieder jaar zo’n 10.000 tot 15.000 bezoekers trekt. Toen Anje op de Facebookpagina van de coöperatieve verzekeraar las over de actie in Kantens, zocht ze contact. Ook in Kantens was de kast rond de AED aan vervanging toe. Vandalen hadden daar de kast zo vernield, dat het nog maar met één bout aan de muur van het dorpshuis hing. Daar was in Loppersum gelukkig geen sprake van, maar een goed werkende kast om de AED blijft van levensbelang. De kast zorgt er namelijk voor dat een AED op temperatuur blijft en dat de batterijen langer meegaan.

Nieuwe kast
En aangezien een hartveilig Noorden één van de speerpunten van Univé Noord-Nederland is, schakelde medewerker Ineke Roorda Henk Ros van MEDCH Consultancy in. Hij zorgde – op kosten van Univé Noord-Nederland – voor een nieuwe kast. Tot grote blijdschap van Anje en Ina. De AED bij het zwembad is dit jaar al zeven keer gebruikt, wat onderstreept hoe belangrijk een AED in de buurt is.

AED-training
De positieve reacties doen Ineke goed: “We doen graag iets terug voor onze leden en voor de maatschappij.” Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan niet altijd binnen zes minuten bij een slachtoffer zijn. Hoe meer AED’s in de buurt en hoe meer mensen weten hoe ze ermee moeten reanimeren, hoe beter. “Een AED redt levens. Maar mensen moeten wel

weten hoe een AED werkt. Daarom bieden we ook een speciale AED-training aan, die wordt gegeven zodra de coronamaatregelen dat weer mogelijk maken.”

Een hartveiliger Nederland
Elk jaar krijgen 17.000 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Daarom is het belangrijk dat iedere buurt een eigen AED krijgt. Om te kunnen spreken van landelijke dekking, zijn er in Nederland nog meer AED’s nodig die dag en nacht bereikbaar zijn. Univé levert daar graag een bijdrage aan. Daarom heeft Univé Noord-Nederland haar 15 winkels in het werkgebied aan de buitenzijde voorzien van een AED. Ook ondersteunen we buurtinitiatieven met een financiële bijdrage en bieden we in samenwerking met lokale opleiders een gratis AED-workshop voor buurtbewoners of bijvoorbeeld medewerkers aan.Back to top button