15.9 C
Delfzijl
19 april 2021 18:12

Loppersum herdenkt oorlogsslachtoffers

Mode 2021Mode 2021
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
StudieboekenStudieboeken
ComputerComputer
Vaker kopenVaker kopen
KlussenKlussen
AutoAuto

Loppersum – In de Nieuwstraat in Loppersum woonden afgelopen zaterdag 20 april ongeveer vijftig ge├»nteresseerden een herdenking van oorlogsslachtoffers bij. Exact 74 jaar eerder werd tijdens de bevrijdingsgevechten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de Nieuwstraat getroffen door een granaat. Daarbij kwamen drie leden van hetzelfde gezin om het leven.

Vader Rudolf Nienhuis en de vijfjarige zoon Harmannus (Mans) waren op slag dood. Moeder Ida Meruma was zwaar gewond en ook de beide andere zonen (veertien en elf jaar) hadden verwondingen. Moeder overleed de volgende dag in het ziekenhuis in Groningen.

Jarenlang werd de bevrijding van Loppersum 20 april gevierd met een rondgang van muziek door het dorp, maar de tragedie rond het gezin Nienhuis werd niet herdacht. Namens de Historische Vereniging Loppersum en Stichting Dorpsbelangen vonden Tom Dijkstra en Cissy Bronts het dit jaar een goed idee om nabestaanden, verwanten en geïnteresseerden uit te nodigen voor een korte plechtigheid. Ook burgemeester Engels was aanwezig bij het leggen van het bloemstuk bij het adres waar de slachtoffers vielen en bij een bezoek aan het graf van de gezinsleden. Daarna konden alle aanwezigen onder het genot van een kopje koffie of thee napraten.

Op 4 mei, tijdens de plechtigheid die hoort bij Dodenherdenking, worden in Loppersum alle voor zover bekende slachtoffers van oorlogsgeweld in de periode 1940-tot heden bij naam genoemd en herdacht. Deze plechtigheid begint om 18.45 uur in de Petrus en Pauluskerk.

Volg ons op

11,071FansLike
1,424VolgersVolg
5,285VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
DierDier
TuinTuin
KlussenKlussen
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto

Populaire berichten