Lokaal Belang Eemsdelta op bezoek bij zuidelijke dorpen

Meedhuizen – Afgelopen zaterdag startte de tournee van Lokaal Belang Eemsdelta door de toekomstige gemeente Eemsdelta. Lokaal Belang Eemsdelta (de fusiepartij van Gemeentebelangen Appingedam, Fractie 2014 Delfzijl en Loppersum Vooruit) trapte zaterdagochtend af in Meedhuizen. In Dorpsherberg Lanting werd de partij hartelijk ontvangen door Dorpsbelangen en onder genot van koffie en gebak volgde een goed gesprek. De vertegenwoordigers van Dorpsbelangen lieten weten tevreden te zijn over de samenwerking met de gemeente, maar spraken gelijktijdig ook wat wensen uit zoals de mogelijkheid tot kleinschalige woningbouw.

De ochtend werd vervolgd in Wagenborgen waar de grootste lokale partij werd bijgepraat door vereniging  Vrijwilligers Netwerk Wagenborgen (VNW) en de rol van de dorpsondersteuner Janneke Schilthuis. Janneke vertelde met aanstekelijke enthousiasme over haar werk, waarbij zij zorgvragen koppelt aan vrijwilligers. Daarnaast zorgt de dorpsondersteuner voor een goede verbinding met zorgprofessionals zoals de huisarts, welzijnswerkers, het WMO-loket en bijvoorbeeld het Centrum voor Jeugd en Gezin. Er was aansluitend nog tijd voor een wandeling over het voormalig Groot Bronswijk terrein, waar onder andere het nieuwe kindcentrum en de Tiny Houses veel aandacht kregen.

In de vroege middag reisde Lokaal Belang Eemsdelta af naar Woldendorp waar Pauline Bouma sprak over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de plaatselijke dorpswinkel de Troefmarkt. Met hulp van een financiële ondersteuning van de gemeente en met hulp van een aantal enthousiaste vrijwilligers, lijkt de toekomst van deze winkel voorlopig gewaarborgd en worden zelfs de openingstijden verruimd. Verder vertelde Albertina Jager met trots over de totstandkoming van het nieuwe dorpsplein. Het dorpsplein wordt gebouwd op de plek van het gesloopte kerkgebouw en zal in september officieel worden geopend. Het plein is een ontwerp van het dorp zelf en zal ook voor een deel door de dorpsbewoners worden onderhouden. Albertina vertelde dat het plein er nu al voor zorgt voor meer noaberschap en benadrukte het belang van de gebiedsregisseur als schakel tussen de bewoners en het ambtelijk apparaat.

De dag werd afgesloten in Termunten en Termunterzijl. Daar werd Lokaal Belang Eemsdelta door stichting ‘Samen onder één Dak in Termunten en Termunterzijl’ bijgepraat over de plannen voor het nieuwe dorpshuis voor beide dorpen. Dit dorpshuis met aangebouwde sporthal moet het gezamenlijke onderkomen worden voor de vele actieve verenigingen binnen deze gemeenschap.

Lijsttrekker Annalies Usmany-Dallinga spreekt van een zeer inspirerende en leerzame eerste tourdag. “Je ziet heel veel mooie initiatieven in de dorpen. Daar word ik heel enthousiast van. Het is goed te horen dat het contact met de gemeente de afgelopen jaren steeds beter is geworden. Daarbij spelen de gebiedsregisseurs een grote rol. Deze gebiedsregisseurs zouden we graag willen behouden in de nieuwe gemeente”, aldus Usmany-Dallinga.

Lijstopvolger Jan Meninga kijkt ook tevreden terug: “Het is mooi om te horen dat de dorpen weer voelen dat ze er bij horen. Daar zijn we als partij trots op. Wij willen graag ook na de herindeling ons steentje bijdragen om dit gevoel vast te houden en zelfs nog verder te versterken”.

Aankomende zaterdag (5 september) gaat Lokaal Belang Eemsdelta weer on Tour. Dan wordt de plaats Delfzijl aangedaan.

Back to top button