fbpx
1.7 C
Delfzijl
24 januari 2021 13:06

Licht van smartphone leidt niet tot huidveroudering

Nederland – De bewering dat het licht van de smartphone leidt tot huidveroudering doet al meer dan een jaar hardnekkig de ronde. Zo zou het blauwe licht van de telefoon schadelijk kunnen zijn voor de huid en tot versnelde huidveroudering leiden. De oorsprong van deze bewering komt uit een artikel van de Britse krant The Telegraph uit 2016. 

Natuurlijk licht vs. blauw licht
Het licht van de smartphone en laptop is voornamelijk blauw licht. Dit is een onderdeel van het zichtbare lichtspectrum. Natuurlijk licht omvat een veel breder spectrum. Dit licht bestaat allereerst uit ultraviolet licht, de bewezen schadelinke uv-straling. Uv-straling bevordert niet alleen huidveroudering maar zorgt op den duur ook voor een verhoogde kans op huidkanker. Daarnaast bestaat natuurlijk licht uit zichtbaar licht – waar blauw licht deel van uitmaakt – en infrarood licht. Dit laatste zorgt voor warmte. Het licht van de zon is hiermee vele malen intenser dan het licht dat de smartphone uitstraalt. Deze kunnen dan ook niet met elkaar vergeleken worden. 

Zwak licht 
Het licht van de smartphone is zo zwak, dat het volgens experts geen significante invloed heeft op huidveroudering of de kans dat iemand huidkanker krijgt. Op dit moment zijn er geen overtuigende onderzoeken die kunnen aantonen dat blauw licht überhaupt een effect heeft op de huid. Volgens Femke Oosterman, verantwoordelijk voor de sectie Gezichtsverzorging van Allabouther.nl, is het veel belangrijker bij het tegengaan van huidveroudering om de huid goed te reinigen en beschermen. Gedurende de dag verzamelt de huid aardig wat vuil, onder andere door luchtvervuiling, de natuurlijke talgproductie en ophoping van dode huidcellen. Door de huid dubbel te reinigen en daarna te beschermen met een dagcrème met SPF krijgt de huid als het ware een effectieve barrière tegen deze bedreigingen van buitenaf. 

Voldoende afstand
In wetenschappelijke studies is er wel een verband gevonden tussen blauw licht en huidveroudering. De situatie waarin er werd geëxperimenteerd is echter niet vergelijkbaar met het echte leven. Zo schijnt er een effect te zijn bij een afstand van 1 centimeter tussen de huidcellen en het scherm. De gemiddelde Nederlander zit echter op 20 tot 60 centimeter van het scherm af. Ook wordt er onderzoek gedaan bij de volledige lichtsterkte, terwijl de gemiddelde helderheid van de smartphone door de meeste mensen wordt ingesteld op 59%. Daarnaast gebruiken steeds meer mensen een blauwlichtfilter, de zogeheten nachtmodus.  

Wel zitten mensen gemiddeld een stuk langer op hun smartphone dan onderzocht. Ouders vinden het zelfs een vorm van verwaarlozing om te veel op de smartphone te zitten in plaats van tijd te spenderen met de kinderen.  

Beschermen tegen natuurlijk licht
Daarnaast is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de schadelijke invloed van natuurlijk licht. Hiervoor raadt de expert het gebruik van producten met een SPF-filter aan. Ook wordt het afgeraden om onder de zonnebank te gaan. Licht van de zonnebank bevat namelijk een grote dosis uv-straling. In korte tijd wordt de huid aan veel uv-licht blootgesteld. Hoe hoger deze straling, des te meer risico op huidkanker en snellere huidveroudering. 

Volg ons op

10,795FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten