Lezing “Terug naar Rottumerplaat” door Aaldrik en Nicolette Pot in Kerk van Solwerd

Appingedam – Rottumerplaat is een van de negen onbewoonde eilanden of zandplaten in de Waddenzee. Het eiland is niet toegankelijk voor publiek en wordt in het broedseizoen bewaakt door twee vogelwachters. In 2019 waren Aaldrik Pot (1973) en Nicolette Branderhorst (1975) de gelukkigen. Voor hen ging met het vier maanden durend verblijf op Rottumerplaat een langgekoesterde wens in vervulling. In november 2019 verscheen hun vogelwachtersdagboek Terug naar Rottumerplaat.

Aaldrik en Nicolette geven tijdens in hun lezing in woord en beeld een intieme blik op het dagelijkse leven op het eiland. Hun werk bestaat vooral uit het inventariseren van de flora en fauna met speciale aandacht voor de scholeksters. Daarnaast ‘bewaken’ ze het eiland tegen ongewenst bezoek, brengen ze verstoring door vliegtuigen in kaart en proberen ze steeds opnieuw het vuil op te ruimen dat aanspoelt op het eiland.

Ze vertellen ook over hun streven naar een eenvoudiger bestaan en de grote dynamiek van zand, zee en wind. Over de soms ontelbare hoeveelheid vogels, de bijzondere zoutplanten en opvallende strandvondsten. Ook de worstelingen komen langs, zoals de verstoring op de vogels die hun eigen aanwezigheid met zich meebrengt. Maar bovenal vertellen ze over hoe ze van dit natuurleven genieten en van de nieuwe vragen die opmerkelijke waarnemingen steeds weer oproepen.

Kaarten zijn verkrijgbaar in de kerk en bij de VVV in Appingedam.

Locatie:          Kerk van Solwerd, Solwerderweg 5a in Appingedam
Tijd:                14 november 2021 – 15.00 uur
Prijs:              Volwassenen € 7,50,  Jeugdigen en studenten € 4,00
Inlichtingen:  kerkvansolwerd@ziggo.nlBack to top button