Lezing over bevrijding Eemsmondgebied

Uithuizermeeden – De Groninger oorlogshistoricus Joël Stoppels geeft op woensdagavond 3 mei in de Mariakerk in Uithuizermeeden een lezing over de bevrijding in 1945. Waar mogelijk gaat hij in op specifieke gebeurtenissen tijdens de strijd in het Eemsmondgebied. De lezing, georganiseerd door loopgroep Eemsmond Runners uit Uithuizermeeden, begint om half acht.

Stoppels is inmiddels landelijk bekend om zijn kennis van geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met zijn bedrijf Battlefield Tours verzorgt hij rondleidingen over oude slagvelden in Nederland. Hij is ook betrokken bij de documentaire ‘De slag om Groningen’, die op 28 april in première gaat in Delfzijl en een dag later op de nationale televisie te zien zal zijn (NPO2, 21.20 uur).

Het lijkt onwaarschijnlijk dat hardlopers de lezing organiseren, maar Eemsmond Runners uit Uithuizermeeden is al jaren begaan met vrede en vrijheid. ‘Wij willen mensen er bewust van maken dat de vrijheid die wij hier hebben niet vanzelfsprekend is’, aldus Gerben Feenstra, een van de organisatoren. ‘De lezing van 3 mei is bovendien een voorspel op de zogenaamde bevrijdingsvuurestafette die leden van ons op 5 mei zullen lopen.’

In de karakteristieke Mariakerk heeft Eemsmond Runners een bijzondere locatie gevonden voor de lezing, schuin tegenover de algemene begraafplaats van Uithuizermeeden waarop zich vijf oorlogsgraven bevinden. De lezing wordt financieel ondersteund door Waddenmolen ’t Hoogeland en op film vastgelegd door Samen in Beeld TV, mediaproject voor en met ouderen.

 

Back to top button