30.4 C
Delfzijl
zondag 25 augustus 2019
Home Agenda tips Lezing over astronomie in Tjuchem

Lezing over astronomie in Tjuchem

Tjuchem – Op woensdagavond  13 februari a.s. organiseert de Vereniging voor School en Dorpsbelangen Tjuchem een lezing over het universum en alles wat daar gebeurt. De lezing zal worden gegeven door Hans Dekker. Hans is lid van sportclub Tjuchem en enthousiast tafeltennisser.

Zijn liefde voor de astronomie gaat terug tot zijn 14 e levensjaar en is uitgegroeid tot professionele kwaliteiten. In de jaren 70 bouwde Hans zelf (kwaliteits) telescopen, ook wel Dekkerscoop genoemd. (Even googelen)

Later werkte Hans bij het bedrijf Opticon een begrip in de telescoopwereld, tot China met hun goedkope arbeidskrachten de producten kon leveren voor de halve prijs.  

Hans zal proberen op een eenvoudige manier jullie wegwijs te maken in alle zaken die in ons universum zijn en gebeuren. Hierbij derhalve even een (ingewikkelde?) uitleg over het begrip astronomie, ontleend aan Wikepedia.

Astronomie of sterrenkunde is de wetenschap die zich bezighoudt met de observatie en de studie van alle fenomenen buiten de atmosfeer van de aarde. Het woord astronomie komt van het Griekse woord αστρονομία (astronomia), een samenstelling van ἄστρον (astron, ster ofsterrenbeeld) en νόμος (nomos,wet): het toekennen van wetmatigheden aan sterren.

De astronomie bestudeert niet alleen sterren en sterrenstelsels in het heelal, maar ook de planeten van ons eigenzonnestelsel. Een onderdeel van de astronomie is de astrofysica, een tak van de natuurkunde die de processen die zich afspelen in de kosmos probeert te verklaren met natuurkundige wetten. Veel astronomen hebben dan ook een stevige achtergrond in de fysica en wiskunde.

Daarentegen is de astronomie een van de weinige wetenschappen waar ook hobbyisten of ‘amateurastronomen’ een actieve rol in kunnen spelen, vooral bij het ontdekken en observeren van voorbijgaande astronomische gebeurtenissen, zoals kometen en meteoren. De namen van veel (eenmalige) kometen bijvoorbeeld zijn meestal ontleend aan amateurastronomen die deze komeet als eerste waarnamen.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan 13 februari naar de Plaaisterploats,  aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis

Advertenties
Advertenties