fbpx
zaterdag 27 november 2021
11.3 C
Delfzijl

Lenteweer tijdens eerste dagen zomertijd

Nederland – Met het ingaan van de zomertijd lijkt het alsof het weer ook vooruitspoelt in de tijd. Met lokaal 20 graden krijgen we maandag de eerste warme dag van het jaar. Dinsdag wordt het 19-20 graden en kan het in het zuidoosten 23 graden worden. Daarmee lijkt het alsof we aan de zomer beginnen, maar de warmte is van korte duur. In de eerste dagen van april wordt het juist vrij koud.

Met 8-10 graden is het vandaag even warm als een gemiddelde dag begin maart. Morgen kunnen we maxima van 11 tot plaatselijk 15 graden verwachten en daarmee lijkt het alsof het weer met het ingaan van de zomertijd een maand verspringt. Gemiddeld is het namelijk begin april zo warm. In het noorden kan wat (mot)regen vallen, maar verder blijft het droog. Wel staat er een stevige wind en valt de hoeveelheid zon wat tegen.

Na het weekend barst de lente pas echt los. Het blijft droog, met meer zon en de wind houdt zich rustig. Het wordt dan 16-18 graden in de kustprovincies en 18-19 graden in het binnenland. In Brabant en Limburg kan het lokaal 20 graden worden. Dat zou de eerste warme dag van het jaar zijn.

Het lijkt wel zomer!
Dinsdag wordt de zonnigste en warmste dag van de week met op grote schaal 19 graden. In het zuiden, midden en oosten wordt het 20-21 graden. In het zuidoosten wordt het 22 of mogelijk zelfs 23 graden en voor maart is dat uitzonderlijk warm. Het is dat de bomen nog niet in blad staan, maar anders kunnen we ons op een mooie dag begin juni wanen. Met zonkracht 3 is de zon niet krachtig, maar als je lang in de zon zit kan je huid toch verbranden. Dit komt doordat de huid van veel mensen na de winter nog moet wennen aan fel zonlicht.

Dagje strand?
Na het weekend is het ideaal weer om te wandelen op het strand. Op doordeweekse dagen is de kans op grote drukte klein. Wie een duik in de zee neemt kan rekenen op een flink schrikeffect. Het zeewater is slechts 8 graden en daarmee veel te koud om ongeoefend in te zwemmen. Ook pootjebaden zal onaangenaam koud zijn en door de wind is gewoon wandelen misschien wel het lekkerst. Door het koude zeewater wordt het op de Wadden na het weekend 14-18 graden en is het aan het water nog wat kouder.

April begint te koud
Het lijkt erop dat de warmte tot en met woensdag standhoudt, maar daarna draait de wind van het zuiden naar het noorden en wordt het vrij koud voor april. In het paasweekend is het waarschijnlijk 7-11 graden. Daarbij kunnen we maartse buien verwachten met hagel en kan het ’s nachts een beetje vriezen.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,329VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer