fbpx
9.1 C
Delfzijl
zaterdag 19 september 2020
Home Evenementen Leerzame Wereldvismigratiedag bij gemaal Rozema in Termunterzijl

Leerzame Wereldvismigratiedag bij gemaal Rozema in Termunterzijl

Termunterzijl – In het kader van Wereldvismigratiedag organiseerde waterschap Hunze en Aa’s zaterdag 21 april in Termunterzijl verschillende activiteiten voor jong en oud. Bij gemaal Rozema is een vispassage, waar jaarlijks miljoenen vissen door zwemmen. Deze vispassage is onlangs beschilderd zodat iedereen kan zien waar de vissen langs zwemmen.

Burgemeester Beukema van Delfzijl en dijkgraaf Ten Brink hebben gezamenlijk met leerlingen van basisschool de Munte uit Termunterzijl de vernieuwde vispassage geopend, waarna iedereen een kijkje in het gebouw kon nemen.

Om ons te beschermen tegen overstromingen bouwen de waterschappen de hele kust dicht met dijken en gemalen. Zo houden we onze voeten droog. Helaas betekent dit voor vissen die zowel in zout als in zoet water leven, dat ze gehinderd worden om van leefgebied te wisselen.

De waterschappen nemen daarom maatregelen om deze vismigratie toch mogelijk te maken. Er worden vispassages aangelegd en er worden visvriendelijke gemalen gebouwd, zodat vissen ongehinderd van leefgebied naar leefgebied kunnen zwemmen.