fbpx
13.1 C
Delfzijl
maandag 28 september 2020
Home Algemeen Leerlingen Theda Mansholt College presenteren werkstukken Goud Grunn

Leerlingen Theda Mansholt College presenteren werkstukken Goud Grunn

Delfzijl – 125 leerlingen van het Theda Mansholt College in Delfzijl hebben onlangs hun werkstukken gepresenteerd die ze maakten tijdens de projectweek van Goud Grunn.

De werkstukken waren hun antwoord op de vraag: ‘Hoe wil ik dat mijn dorp of stad eruitziet over tien tot twintig jaar?’ Wethouder IJzebrand Rijzebol en enkele collega’s van de gemeente Delfzijl en ambtenaren van de gemeente Appingedam kwamen de werkstukken bekijken. Zij waren, net als het organiserende kenniscentrum EPI, onder de indruk van de creativiteit van de scholieren.

Zo bedachten ze een CO2 besparende brug, een quiz waarbij je je bewust wordt van wat Groningen allemaal te bieden heeft, een duurzaam horloge voor ouderen en hun verzorgers waarbij ze makkelijk met elkaar kunnen communiceren en om hulp kunnen vragen en bijbehorende website.

En daarnaast veel maquettes met daarop woningen en andere panden die aardbevingsbestendig zijn, duurzaam en zelfs een verplaatsbaar Tiny House.

Wethouder Rijzebol was blij om te zien dat er goed is nagedacht over welke voorzieningen jongvolwassen graag willen hebben in hun omgeving, om zo hun woon- en leefgebied aantrekkelijk te maken.

EPI-kenniscentrum coördineert sinds 2017 voor voortgezet onderwijs scholen in de provincie Groningen het project Goud Grunn. Ze willen de jongeren in het aardbevingsgebied betrekken bij ontwikkelingen in hun regio.

De ingrediënten van Goud Grunn: gastlessen, excursie, werkstukken en een prijsvraag. De scholieren krijgen (gast)lessen over de Groninger aardbevingen en alles wat daarmee samenhangt: ondergrond, techniek, achtergrond gaswinning, schade, bevingsbestendiger, levensloopbestendig en energieneutraal bouwen en wonen, de versterkingsopgave, de socialeimpact en ze gaan op excursie.

De vmbo-leerlingen van het Theda Mansholt College deden dit schooljaar opnieuw mee aan Goud Grunn en in de loop van 2020 sluiten het Dollard College in Woldendorp, Rutger Kopland School in Siddeburen, Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam en Aletta Jacobs College in Hoogezand aan. In totaal gaat het dan om bijna 500 scholieren.

Van de werkstukken van alle scholen komt in mei 2020 een expositie in het gemeentehuis in Delfzijl en in bibliotheken in Delfzijl, Appingedam en Hoogezand.

De winnaars van de vak- en juryprijs maken we bekend tijdens een feestelijk uitreiking in juni.