Leerlingen Terra Winsum & HHC Winsum en Uithuizen op bezoek bij bedrijven in de regio

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Uithuizen – Begin oktober hebben leerlingen van Terra Winsum en Het Hogeland College in Winsum en Uithuizen tijdens een sector Roadshow diverse regionale bedrijven bezocht in de sector Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR). Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van Vakland Hogeland en Kansrijke Groningers. In totaal mochten 46 leerlingen, onder leiding van een zes studenten van de opleiding Hospitality van het Noorderpoort, een kijkje in de keuken nemen bij Landal Natuurdorp Suyderoogh, Proef Lokaal Bakkerij Rutgers en Garnwerd aan Zee. In 2021 zijn deze Roadshows gestart en tot op heden nog steeds succesvol.

“De Roadshow is een uitstekend middel om leerlingen, die aan het begin van hun beroeps- en opleidingskeuze staan, te helpen bij het kiezen van een goede vervolgopleiding. Met een aansprekend programma waarbij leerlingen kennismaken met leuke en interessante bedrijven en beroepen, hopen wij een goed beeld van de sector aan de leerlingen te presenteren. Daarnaast is het mooi dat wij samen met vmbo- en mbo-scholen en plaatselijke bedrijven de veelzijdigheid in de regio kunnen laten zien. Er zijn regionaal voldoende kansen en mogelijkheden voor onze leerlingen!”, aldus Jelte Wolters (decaan Terra) en Annemien Rots (decaan HHC).

Programma
Het eerste bedrijf dat bezocht werd tijdens de Roadshow was Landal Natuurdorp Suyderoogh. Leerlingen mochten een speurtocht over het park doen. Zo konden ze kennismaken met de diversiteit van de werkzaamheden die op het park uitgevoerd worden. De leerlingen vervolgden hierna hun reis naar het dorp Baflo. Daar, waar in 2021 een bakkerij is heropend, konden de leerlingen na uitleg en een quiz over het vak kennismaken met een aantal handelingen die in de bakkerij gedaan worden. Leerlingen kregen een workshop waarin ze werkten met marsepein en een workshop waarin ze werkten aan roombroodjes. Na het nuttigen van de aangeboden en deels zelfgemaakte lunch ging de reis verder naar Garnwerd. Daar bezochten de leerlingen horecagelegenheid Garnwerd aan Zee. De leerlingen kregen een uitgebreide toelichting op alle uit te voeren werkzaamheden, maar ook het belang van het werken in teamverband werd nog eens benadrukt. Om echt een idee te krijgen hoe het werkt op de werkvloer, mochten de leerlingen bestellingen opnemen bij klasgenoten en die vervolgens ook bedienen. Een leuke ervaring waar enthousiast op werd gereageerd.

Mede door de enthousiaste inzet van de drie bedrijven willen de decanen van de vmbo-vestigingen in het Hogeland de Roadshows verder uitbouwen. Ze willen daarbij de kansen voor hun leerlingen in onze regio laten zien. Zo kunnen leerlingen een later moment een Roadshow volgen voor de sectoren techniek en bouw, maar in de toekomst ook bijvoorbeeld richting zorg en welzijn en groen.

Back to top button