fbpx
12.3 C
Delfzijl
maandag 28 september 2020
Home Algemeen Leerlingen Eemsdeltacollege strijden ‘Beta Battle’ bij de RUG

Leerlingen Eemsdeltacollege strijden ‘Beta Battle’ bij de RUG

Groningen – Maandag 8 april ging het voor een selecte groep van 144 scholieren niet om biologie, schei-, wis- en natuurkunde uit de schoolboeken, maar stonden techniek en wetenschap van vooraanstaande noordelijke ondernemingen centraal.

Beta Battle
Op deze dag was de Bernoulliborg van de Rijksuniversiteit in Groningen de arena voor 144 leerlingen van 12 scholen uit Noord-Nederland. Zij strijden dan de ‘Beta Battle’, voorheen de JetNet Kwis. De deelnemers aan deze Finaledag, waarvan 12 leerlingen uit klas 2 van havo en vwo van Eemsdeltacollege, zijn geselecteerd via voorrondes. Prof. Jasper Knoester decaan van de Faculteit Science and Engineering van de Groninger Universiteit opende de ‘Beta Battle’ dit jaar.

2e plaats
Tijdens de Finaledag organiseerden AkzoNobel, Wetsus en de provincie Drenthe diverse workshops. Zo verzorgde de provincie Drenthe een workshop over gebruik van duurzame energie, AkzoNobel over de veelzijdigheid van het Groningse ‘witte goud’ oftewel zout en gaf het Friese waterinstituut Wetsus een workshop over waterreiniging met behulp van LEGO. Daarnaast was er een individuele kennisquiz. Hiermee zijn de leerlingen van Eemsdeltacollege op de 2e plaats geëindigd. De dag werd traditiegetrouw spectaculair afgesloten met de lancering van 40 waterraketten.

JetNet
In Jet-Net, een initiatief van overheid en een aantal grote ondernemingen, zetten bedrijven samen met HAVO/VWO-scholen uitdagende activiteiten op die aansluiten bij de bètavakken. De activiteiten zijn gericht op het verrijken van de lesstof met concrete praktijkvoorbeelden en op het zichtbaar maken van de toekomstperspectieven in de techniek.

Deelnemende scholen
De provincie Drenthe is met vier scholen vertegenwoordigd, de provincie Groningen met zes scholen en Friesland met twee scholen. Dit zijn; Aletta Jacobs Hoogezand, CS Vincent van Gogh Assen, CSG Dingstede Meppel, Dr. Nassau College Assen, Eemsdeltacollege Appingedam/Delfzijl, Esdal College Emmen, H.N. Werkman College Groningen, CSG Liudger Drachten Leeuwarder Lyceum Leeuwarden, Praedinius Gymnasium Groningen, Stadslyceum Groningen en RSG de Borgen Leek.