17.6 C
Delfzijl
24 juni 2021 17:49

Leerlingen CBS De Noordkaap in de prijzen bij schrijfwedstrijd “Vrienden van Menkemaborg”

spot_img

Uithuizermeeden – Alle leerlingen van de huidige groep 6 van De Noordkaap in Uithuizermeeden hebben meegedaan aan een schrijfwedstrijd van de Menkemaborg toen zij in groep 4 zaten. Een zilveren vork uit 1846 is na vele omzwervingen sinds zaterdag 18 juni 2016 terug in de Menkemaborg in Uithuizen.

De vraagt blijft: Wat is er met deze vork gebeurd?
In de jaren tachtig spotte Baps Visser de verbogen vork in de slotgracht van de borg. Ze nam het stuk bestek mee naar huis. Maar onlangs bedacht ze zich: Die vork moest terug naar waar ze thuishoorde.

Amsterdamse zilversmid
De Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg heeft het stuk bestek laten restaureren en onderzoeken. Het blijkt om een dure vork te gaan die door tafelzilversmid Hendrik Helweg uit Amsterdam is gemaakt. Er werd op de borg mee gegeten. Volgens kunstkenner Erik Boerma is de vork al in de negentiende eeuw in de modderige slotgracht beland. Maar waarom eindigde ze daar? Niemand die dat weet.

De leerlingen van onze school hebben hier spannende verhalen voor bedacht. Afgelopen vrijdag vond de prijsuitreiking plaats in de Menkemaborg. Luuk en Elin zijn de winnaars. Zij hebben hun verhaal en bijbehorende tekening op canvas ontvangen en ook nog een boekenbon. Daarnaast kregen alle aanwezige kinderen een boekje waarin alle verhalen rondom de vork gebundeld zijn.

Voortaan hangt de vork ingelijst aan de wand in het schathoes van de Menkemaborg. Zaterdagmorgen werd ze onthuld door mevrouw Visser, de eerlijke vinder, en Harald Bouma, voorzitter van de Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg.

Op de Noordkaap zijn wij ervan overtuigd dat het onderwijs een zaak is van hoofd, hart en handen. Door mee te doen aan deze wedstrijd komen onze kinderen op een andere manier in aanraking met taal. Wij zijn ervan overtuigd dat ze hier veel van leren en ook maatschappelijk betrokken zijn. In het kader van burgerschap, geschiedenis en taal past dit goed binnen onze visie op onderwijs.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
WonenWonen
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
TuinTuin

Populaire berichten