Leerling Eemsdeltacollege zet bijzondere prestatie neer tijdens de Nationale Natuurkunde Olympiade

Appingedam – Begin deze maand startte de Nationale Natuurkunde Olympiade voor de deelnemers. Andy Sardjan en Marco Postma, VWO-6 leerlingen van Eemsdeltacollege uit Appingedam kregen na de 1e ronde al een diploma vanwege hun goede scores. Marco Postma had zo’n uitzonderlijke hoge score dat hij mee mocht doen aan de 2e ronde. Ook die kwam hij door en deed mee aan finale van de Nationale Natuurkunde Olympiade in Utrecht.

Theorie- en practicumtoets
Tijdens de voorbereidingsweek werden alle deelnemers overspoeld door nieuwe kennis op hoog niveau tijdens colleges en practica bij de Universiteit Utrecht. Een practicumtoets en een theorietoets bepaalden uiteindelijk wie van de 20 meegaan naar de Internationale Natuurkunde Olympiade in Zürich, waar 88 landen en 400 deelnemers uit de hele wereld met elkaar strijden om de medailles.

De uitslag
In deze 3e rond is Marco uiteindelijk 6e geworden. Daarmee kwam hij net te kort om mee te mogen doen aan de internationale olympiade. Des al niet te min is hier sprake van een zeer bijzondere prestatie.

Internationale Natuurkunde Olympiade
Aan de Internationale Olympiade doen 80 tot 85 landen mee. Elk jaar wordt dit in een ander land georganiseerd. In 2016 is dat Zwitserland (Zürich). De 5 leerlingen die Nederland vertegenwoordigen oefenen nog een paar dagen voor de Internationale. Voor meer informatie: www.fisme.uu.nl/nno/

Back to top button