Nederland – Veel mensen hebben bij barbecueën het idee van een warme zomermiddag waarop je geen zin hebt om te koken. Dus haal je snel een paar bakken hamburgers bij de supermarkt, een bak huzarensalade en een pot pindasaus en de familie kan eten. Natuurlijk kan dat op deze manier. Maar het versterkt wel het imago van de BBQ als ongezond alternatief voor het fornuis. Want van de groente in de salade moet je het zeker niet hebben. Maar het kan ook anders. Je kunt op een BBQ ook zeker lekkere dingen maken die wel degelijk gezond zijn en meer variatie bieden dan alleen maar die hamburgers en sateetjes.
Volg een cursus
Als jij meer uit je barbecue wilt halen dan alleen maar het recht toe recht aan werk, dan kun je bij Outdoor Cooking Experience Center een leuke workshop volgen. Een ervaren kok leert je dat er echt nog veel meer mogelijkheden zijn. Zelfs als je geen vlees wilt gebruiken blijft er nog genoeg over. Je kunt kiezen voor vis, maar als je echt vegetarisch wilt eten dan zijn er ook heerlijke groentespiesen of je kunt werken met tofu of andere vleesvervangers. Die laatste zijn tegenwoordig volop verkrijgbaar bij zowel supermarkten als delicatessezaken. Tijdens een cursus leer je hoe je de lekkerste dingen kunt maken en bereiden op de barbecue. Op die manier kun je voor je gezin of je gasten een gevarieerd menu op tafel zetten.
Welke barbecue kies je?
Er zijn verschillende soorten barbecues waar je uit kunt kiezen. De meeste beginners kiezen voor een basismodel. Daarbij wordt dan weer onderscheid gemaakt tussen gas en houtskool. De echte fans gaan natuurlijk voor dat laatste. Als je eens wat anders wilt kun je een Green Egg gebruiken. Of volg een Kamado workshop om te leren hoe je met deze barbecue om moet gaan. Een andere optie is de schottelbraai, een grote wokpan die vooral in Afrikaanse landen erg populair is. Hierin kun je ook de heerlijkste gerechten klaarmaken.
Bijzondere combinaties en nieuwe smaken
Bij het bereiden van lekkere dingen op de barbecue gaat het niet alleen om het bakken. De bijgerechten en sauzen zijn minstens zo belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld zelf pindasaus maken in plaats van deze kant en klaar te kopen. Datzelfde geldt voor salades. Vervang de bak huzarensalade bijvoorbeeld eens door een frisse en gezonde rauwkostsalade die je zelf kunt samenstellen met sla, paprika, ui, wortel, selderij en andere groenten. De dressing kun je ook zelf maken op basis van olie en kruiden. Wie weet wordt jouw salade wel de favoriet van de familie. Je kunt dit soort gerechten natuurlijk eerst eens voor jezelf maken om te proeven of de combinaties goed smaken. Als dat het geval is kun je jouw zelfgemaakte salade voorzetten aan je gasten tijdens een zomerse barbecue in de tuin.