Lange periode met vallende sterren begint

Nederland – Het is weer de tijd van het jaar waarin wat vaker vallende sterren te zien zullen zijn. De diverse meteorenzwermen, onder andere de Aquariden en de Perseïden, zijn dit jaar zwak. Dat wil zeggen dat er slechts weinig vallende sterren te zien zullen zijn. Bij heldere omstandigheden zijn er echter wel 10-20 vallende sterren per uur te zien.

Elk jaar passeert in deze tijd van het jaar de ene na de andere meteorenzwerm. De bekendste zijn de Perseïden in augustus, maar voor die tijd zien we bij heldere omstandigheden ook onder andere de Cygniden, de Aquariden en de Cassiopeïïden. Het ene jaar levert dat meer vallende sterren op dan het andere jaar. Dit jaar is wat dat betreft een mager jaar.

Lees ook: wat zijn vallende sterren

Weinig vallende sterren dit jaar
Zo is van de Aquariden de komende week niet meer dan één meteoor per uur te zien. Tezamen met andere zwermen en sporadische meteoren zijn bij een heldere hemel echter wel 12 tot 20 meteoren per uur te zien, maar het merendeel is dus niet van de Aquariden. De beste tijd om te kijken is rond 3:00 uur in een zuidzuidoostelijke richting.

Ook van de Cassiopeïïden zijn er in het slotweekend van juli slechts een handjevol te zien. Opnieuw is de beste kijktijd midden in de nacht rond 3:00 uur. Aan de noordoostelijke hemel zijn naar schatting 3 tot 8 vallende sterren zichtbaar. Tezamen met andere zwermen en sporadische meteoren zijn er maximaal 20 per uur te zien.

Kijktips voor het zien van vallende sterren

Perseïden in augustus
De bekendste meteorenzwerm in de zomer zijn de Perseïden. Deze zijn helder, snel en laten nalichtende sporen na. Het hoogtepunt van de Perseïden is op 13 augustus, maar dan is het ook volle maan. De maan is dan ook een flinke stoorzender. Om de vallende sterren te kunnen zien moet je 13 augustus in de vroege ochtend, rond 4:45 uur, kijken naar het oosten tot noordoosten. Vrij hoog aan de hemel zijn dan ieder uur naar schatting 10 tot 18 vallende sterren te zien.

De meteoren van de Perseïden zijn ook de dagen ervoor en de dagen erna zichtbaar. De maan is dan iets minder vol en welllicht spot je een ster.

Bron
Weeronline
Back to top button