Oosteinde – Een nieuw plein in Spijk, met wandelpad en meer groen, en een verhalentuin bij ’t Nijkerkje in Oosteinde. Twee voorbeelden van de eerste projecten die uitgevoerd worden ter compensatie van de nieuwe hoogspanningslijn 380 kilovolt (kV) tussen de Eemshaven en Vierverlaten. De projecten werden 7 februari in ’t Nijkerkje in Oosteinde gepresenteerd door de initiatiefnemers en wethouders van Delfzijl en Het Hogeland. Gedeputeerde Henk Staghouwer lanceerde de online kaart waarop de projecten te zien zijn.
Oosteinde en Spijk
Wethouder Hans Ronde van de gemeente Delfzijl en wethouder Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland presenteerden de projecten. Dat deden ze samen met Jan Wiersema van Groen Spijk en Hillechien Hilberink van ’t Nijkerkje, waar de officiële start van landschapsprogramma vrijdag 7 februari plaatsvond. Gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie en projectmanager Klaas Bakker van TenneT lanceerden samen de online kaart met daarop op alle projecten die op dit moment in beeld zijn.
In Oosteinde verandert de kerktuin in een verhalentuin. Daar kunnen bezoekers straks op eigen gelegenheid langs een gerestaureerd wandelpad kennis maken met de historie van het eeuwen oude kerkje. In Spijk werkt de gemeente samen met de bewoners, verenigd in Groen Spijk. Het kerkeiland wordt ingericht met nieuw groen en op de kop van de Havenweg komt een pleintje met zitjes en informatie over de historie van de oude haven. De plek wordt een ankerpunt voor wandelaars en fietsers.
Hoogspanningslijn
De komende jaren vervangt TenneT de oude hoogspanningslijn van 220 kilovolt (kV) tussen de Eemshaven en Vierverlaten door een nieuwe lijn met een capaciteit van 380 kV. TenneT en de provincie Groningen investeren de komende jaren 14,9 miljoen euro om de kwaliteit van het landschap langs de nieuwe hoogspanningslijn te versterken (TenneT 12,4 en de provincie 2,5 miljoen euro). Dit gebeurt in samenwerking met de gemeenten Delfzijl, Het Hogeland, Loppersum, Groningen en Westerkwartier en de inwoners van het gebied.
Samen met bewoners
Bij de projecten werken de gemeenten Delfzijl, Het Hogeland, Loppersum, Groningen en Westerkwartier samen met inwoners van het gebied. Het programma wordt uitgevoerd binnen vijf jaar na de aanleg van de nieuwe hoogspanningslijn en bestaat uit de thema’s dorpen, historische terreinen en wierden, dijken, watergangen en beplanting.