fbpx
1.8 C
Delfzijl
16 januari 2021 12:11

Landschapscompensatie voor hoogspanningsverbinding TenneT

Eemshaven – TenneT legt in de provincie Groningen een nieuwe bovengrondse hoogspanningsverbinding van 380 kilovolt (kV) aan tussen de Eemshaven en Vierverlaten. Voor deze aanleg heeft de stuurgroep Landschapscompensatie 380kV op 26 februari 2019 een programmaplan vastgesteld met compenserende maatregelen voor het landschap.

Door de groei van de Eemshaven als energieknooppunt voldoet de huidige hoogspanningsverbinding van 220 kV tussen de Eemshaven en Vierverlaten niet meer. Deze moet worden vervangen door een verbinding met een capaciteit van 380 kV. De provincie Groningen heeft met het Rijk en de gemeenten waar de hoogspanningsleiding doorheen loopt, afspraken gemaakt over compensatie voor landschap en natuur. In totaal is voor landschapscompensatie € 14,9 miljoen beschikbaar; hieraan betaalt de provincie € 2,5 miljoen euro mee. Daarnaast is voor de natuurcompensatie € 4,7 miljoen beschikbaar.

Programmaplan
Ter voorbereiding op de uitvoering van de landschapscompenserende maatregelen is een programmaplan opgesteld. Op basis van verkennende gesprekken tussen provincie, gemeenten, gebiedspartijen en bewoners(groepen) is een lijst met mogelijke landschapsmaatregelen in voorbereiding. Dit zijn projecten om de relatie tussen de dorpen en het omliggend landschap te verbeteren en om landschappelijke structuren te versterken (zoals watergangen, dijken, beplanting, historische terreinen en wierden). De lijst blijft tijdens de uitvoering van het programma in bewerking; er kunnen projecten afvallen en worden toegevoegd op basis van initiatieven vanuit de omgeving.

Raad van State
De ministers van Economische Zaken en Klimaat en Binnenlandse Zaken hebben op 12 januari 2018 het definitieve inpassingsplan voor de hoogspanningsverbinding tussen de Eemshaven en Vierverlaten ter inzage gelegd. Daarop zijn zeven beroepschriften ingediend bij de Raad van State. Op 11 juli komt de Raad van State bijeen en naar verwachting volgt er na de zomer een uitspraak.

Het programmaplan is vooruitlopend op de uitspraak van de Raad van State vastgesteld, zodat het programma na de uitspraak efficiënt van start kan. Met de daadwerkelijke uitvoering wordt gewacht op het definitieve oordeel van de Raad van State. Dan wordt ook de lijst met landschapsmaatregelen bekend gemaakt.

Meer informatie is te vinden via www.provinciegroningen.nl/tennet

Volg ons op

10,774FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten