Delfzijl / Appingedam / Loppersum – Afgelopen vrijdagmiddag is het landinrichtingsproject Appingedam-Delfzijl feestelijk afgesloten. In een gebied van 3000 hectare in de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum zijn diverse maatregelen getroffen voor de landbouw, waterhuishouding, recreatie en natuur. De werkzaamheden zijn tussen 2001 en 2015 uitgevoerd door de landinrichtingscommissie Appingedam-Delfzijl, in opdracht van de provincie Groningen.
In het gebied zijn gronden geruild waardoor boeren hun land dichter bij de boerderij hebben. Hierdoor kunnen ze efficiënter werken. Het aantal percelen is door grondruil verminderd van ruim 2200 naar ruim 1100. Van de 377 eigenaren hebben 217 eigenaren daadwerkelijk gronden geruild. Verspreid in het gebied zijn (insteek)wegen en passeerstroken aangelegd om de verkeersveiligheid en bereikbaarheid te verbeteren.
Waterhuishouding verbeterd en natuurvriendelijke oevers
In het gebied is de waterbeheersing voor de landbouw verbeterd. Op meerdere plekken zijn waterlopen breder gemaakt en nieuwe duikers geplaatst. Waterschap Noorderzijlvest heeft verspreid in het gebied natuurvriendelijke oevers en maaipaden gecreëerd.
Kerkepaden en boothelling
In Holwierde is tussen de Uitwierderweg en de Bierumerweg een oud kerkepad hersteld.
Vanaf de Damsterweg richting Wierhuizen is op een oud kerkepad een nieuw fiets- en wandelpad gecreëerd. Dit was mogelijk omdat agrariërs op vrijwillige basis hieraan meewerkten. Tussen Krewerd en Holwierde is op verzoek van beide dorpen een boothelling aangelegd langs de Krewerder Maar.
‘Lutje Hoeske’ markeert einde project
Ter gelegenheid van de afsluiting van het project onthulden gedeputeerde Henk Staghouwer en commissievoorzitter Bart Bos een ‘Lutje Hoeske’ langs het fiets- en wandelpad tussen de Damsterweg en de Wierhuizerweg. Passerende fietsers en wandelaars hebben vanaf dit kleine, draaibare huisje met zitbank een mooi uitzicht op de omgeving.
Samenwerking met vele partijen
In de landinrichtingscommissie Appingedam-Delfzijl werd samengewerkt met de provincie Groningen, de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum, LTO, natuur en milieu, waterschap Noorderzijlvest en het Kadaster. Het projectmanagement was in handen van uitvoeringsorganisatie Prolander (voorheen Dienst Landelijk Gebied). Het project kostte 5 miljoen euro.