Laatste oorspronkelijke Denemarken vaarder verkocht naar Afrika

Farmsum – Na 40 jaar onder de Nederlandse vlag te hebben gevaren, is het einde gekomen voor de ‘Lifana’ uit Groningen. Het schip, afgemeerd in het Oude Eemskanaal, is door de huidige eigenaren, de gebroeders Kruizinga uit Groningen, verkocht aan Afrika en zal vanaf nu opereren onder de naam ‘Zulu AJ’ onder de vlag van Tanzania.

De ‘Lifana‘ is in 1983 gebouwd als ‘Thalassa’, een Denemarkenvaarder in opdracht van Geert Switynk, bij Scheepswerf Amels in Makkum. In tegenstelling tot haar huidige vaargebied, had het schip oorspronkelijk een beperkt certificaat en mocht alleen uitvaren vanuit Harlingen en Delfzijl richting Denemarken. Samen met Harlingen had Delfzijl in de jaren ’80 een grote vloot van deze zogeheten Denemarkenvaarders, geëxploiteerd door bekende namen als Bakker, De Jonge, Danser, Van Donderen en Switynk.

Deze schepen werden voornamelijk bevracht door Amasus en Wagenborg. In 1991 verkocht Geert Switynk de ‘Thalassa’ aan de broers Kruizinga in Stad, die het schip herdoopten tot ‘Lifana’. Jarenlang lag de ‘Lifana’, versierd met een kerstboom in de voormast, met Kerst in Groningen. Kruizinga hield hiermee een oude Groningse traditie tot het laatst in stand: Groningse thuisvaarders vanuit Scandinavië hesen de kerstboom in top om aan te geven op thuisreis te zijn, zodat de minder gelukkigen die niet met Kerst thuis konden zijn, hun post aan de thuisvaarders konden meegeven. Haar vaargebied als ‘Lifana’ was met name Scandinavië en ze was ook veel te zien op de Nederlandse rivieren.

In juni meerde het schip aan in het Oude Eemskanaal en werd te koop aangeboden door de gebroeders Kruizinga. Begin oktober werd de ‘Lifana’ hernoemd tot ‘Zulu AJ’, met Zanzibar als nieuwe thuishaven. De laatste dagen van deze roemruchte kustvaarder, mogelijk een van de oudste in haar soort onder de Nederlandse vlag, zijn geteld. Binnenkort zal het schip voor de laatste keer langs de pieren bij Oterdum varen voordat het koers zet naar haar nieuwe bestemming in Tanzania.

Back to top button