fbpx
12.9 C
Delfzijl
maandag 25 mei 2020
Home Algemeen Kranslegging verzetsmonument 't Zwaantje op 19 april

Kranslegging verzetsmonument ’t Zwaantje op 19 april

Delfzijl – Ter nagedachtenis aan de Verzetsgroep Zwaantje vindt er op dinsdag 19 april om 16.00 uur een plechtigheid plaats in de raadzaal van het gemeentehuis te Delfzijl. Mevrouw L. Bloemendal, docent van CBS de Meerpaal, opent de bijeenkomst.

Naast de toespraak van burgemeester G. Beukema geven leerlingen van groep 8, samen met de heer O. Rinkema, een bijdrage aan het programma. Er worden gedichten voorgelezen die de leerlingen zelf gemaakt hebben en de leerlingen vormen een Tableau vivant over de Tweede Wereldoorlog. Na af-loop van de plechtigheid gaan de aanwezigen naar het verzetsmonument Zwaantje aan het Johan van den Kornputplein te Delfzijl. De leerlingen leggen hier rond 16.40 uur een krans.

Het verzetsmonument Zwaantje is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsgroep Zwaantje, actief vanaf 1940. Door verraad werd de groep in 1943 opgepakt en afgevoerd. De verzetsgroep hield toen noodgedwongen op te bestaan. Het monument is geadopteerd door de christelijke basisscholen in Delfzijl. Ieder jaar organiseert één van hen de herdenking.

Advertenties