Koud weekend op komst met kans op sneeuw

Nederland – Het wordt een koud weekend met maxima tussen 2 en 8 graden en in de nacht naar zondag regionaal matige vorst. Ook kan wat (natte) sneeuw vallen, vooral in het noorden en oosten van het land.

Vandaag valt af en toe wat regen, vooral vanmiddag in de zuidwestelijke helft. De maxima komen uit tussen 7 en 11 graden, maar in de middag zet het kwik in het noordoosten al een gestage daling in naar een graad of 3.

Weinig natte sneeuw in de nacht naar zaterdag
Komende avond stroomt koudere lucht vanuit het noordoosten het land in. Met de komst van de kou kan het tijdelijk regenen. In het oosten en noordoosten is daarbij kans op tijdelijk een klein beetje natte sneeuw. Komende nacht trekt de regen naar het zuiden. In het noorden en later ook in het midden klaart het op. In de noordoostelijke provincies vriest het licht. In het zuiden is het 4 tot 7 graden.

Koude zaterdag met op veel plaatsen zon
In het midden en noorden van het land is het droog wordt het een vrij zonnige dag. In het zuiden is het aanvankelijk bewolkt met lokaal een beetje regen. Later beperkt de regen zich tot het zuiden van Limburg en kan voorzichtig de zon doorbreken. De vorst breidt zich de eerste helft van de ochtend nog wat uit waardoor het ook in het midden en noordwesten tijdelijk kan vriezen. Door de combinatie van wind en vorst is het voor het gevoel erg koud.

In de middag wordt het droog met regionaal veel zon en in het zuiden nog enkele wolkenvelden. Het is koud voor de tijd van het jaar met 2 graden in het noordoosten tot 7 graden in Zeeland. Daarbij staat een matige oostenwind en voor het gevoel lijkt het alsof het vriest.

In de nacht naar zondag zijn er brede opklaringen en koelt het flink af. Op de meeste plaatsen vriest het licht. In het oosten en noordoosten kan het matig vriezen met minima beneden -5 graden.

Zondag kans op regionaal winterse neerslag
Op de tweede weekenddag dringt vanuit het westen weer zachtere lucht op. Dit geeft veel bewolking en in de loop van de dag ook regen. In het noorden en noordoosten is kans op (natte) sneeuw. Kortstondig kan het daarbij even wit worden.

Aan het begin van de middag varieert de temperatuur van 1 graad in Groningen tot 6 graden in Zeeland. Later in de middag en in de avond wint de zachte lucht terrein en stijgt de temperatuur in het noordoosten naar 3 graden. In het zuidwesten is het dan 7 of 8 graden.

Winterprikje voorbij
Na het weekend krijgen we te maken met een wisselvallig weertype met dagelijks regen of buien. Er zijn ook droge perioden waarin de zon van tijd tot tijd schijnt. De temperatuur ligt veelal tussen 7 graden in het noorden en 9 in het zuiden en dat zijn hele normale temperaturen voor eind november. Later in de week loopt de temperatuur waarschijnlijk weer wat op naar waarden rond 10 graden.

Bron
Weeronline
Back to top button