Koning bezoekt Appingedam en spreekt met gedupeerden aardgaswinning in de wijk Opwierde-Zuid

Appingedam – Koning Willem Alexander heeft donderdagmiddag 16 mei 2019 een bezoek gebracht aan de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam. De wijk Opwierde-Zuid is zwaar getroffen door de bevingen als gevolg van de gaswinning in Groningen en hier vindt de eerste grote versterkingsaanpak van woningen in de provincie plaats.

Van 462 getroffen woningen worden 64 huizen versterkt en de overige 398 afgebroken en nieuw gebouwd. Het project is samen met eigenaren en huurders ontwikkeld en de kosten zijn voor het Rijk. Wanneer de wijk klaar is, dan ligt er een aardgasvrije en groene woonwijk die ruimer van opzet is dan de huidige wijk.

Het bezoek startte met een rondetafelgesprek met tien wijkbewoners in het buurthuis ASWA. In het bijzijn van onder meer burgemeester Hiemstra van Appingedam en de commissaris van de Koning in Groningen, de heer Paas vertelden de bewoners over hun ervaringen met de bevingen en over het versterkingsproject.
Daarna wandelde de Koning door de wijk en was hij uitgenodigd om een kijkje te nemen in twee woningen, waarvan er een wordt gesloopt en een wordt versterkt en verduurzaamd.

Het bezoek eindigde terug in het buurthuis met een korte ontmoeting met enkele schoolkinderen van twee nabijgelegen basisscholen. De kinderen overhandigden de Koning tekeningen waarin hun ervaringen met de bevingen werden uitgedrukt.

Het bezoek van de Koning is een vervolg op eerdere bezoeken aan de provincie waarbij de gevolgen van de gaswinning voor de bewoners van door bevingen getroffen gebieden centraal stonden. Deze vonden plaats op 4 april 2013 in Dorkwerd, 15 mei 2014 in Middelstum, 18 juni 2015 in Uithuizermeeden, 14 september 2016 in Leermens en 21 september 2017 op het Universiteitsterrein Zernike in Groningen.

Back to top button