Komende nacht bijzonder veel vallende sterren te zien

Nederland – Het hoogtepunt van de vallende sterren veroorzaakt door de meteorenzwem Perseïden is op veel plaatsen goed te volgen. Er is een mix van opklaringen en velden hoge bewolking. In het zuiden en oosten van het land zijn de omstandigheden waarschijnlijk wat beter dan in het noorden en westen.

Deze week passeert de meteorenzwerm Perseïden de aarde. Dit levert meerdere nachten met relatief veel vallende sterren op, maar komende nacht is de pieknacht. In de tweede helft van de nacht zijn tijdelijk ongeveer 70 vallende sterren per uur te zien.

De Perseïden is meestal de op één na beste meteorenzwerm van het jaar. De Geminiden leveren vaak nog meer vallende sterren op. Deze meteorenzwerm passeert echter in december, waardoor het doorgaans minder gunstig weer is. Bovendien hebben tijdens de Perseïden veel mensen vakantie.

Droog met velden hoge bewolking
De weersomstandigheden zijn komende nacht niet ongunstig, maar ook niet ideaal. Het wordt een droge nacht met opklaringen en velden hoge bewolking. Aan het einde van de avond en het begin van de nacht zit de meeste bewolking boven het westen van het land en later vannacht vooral boven het noorden. De beste omstandigheden zijn dus voor Oost- en Zuid-Nederland.

Om 23:00 uur is het circa 18 graden en om 4:00 uur een graad of 15. Daarmee is het niet koud, maar een vest of een dunne zomerjas is wel aan te raden. Sterrenkijken doe je namelijk voor een langere tijd en je staat, zit of ligt daarbij stil.

Ga naar een donkere plek
Hoe donkerder de omgeving, hoe beter. Vallende sterren spotten kan gewoon vanuit de achtertuin, maar op een donker plekje buiten de stad zijn ze beter te zien en zijn er ook meer te zien. De kijkrichting is naar het noordoosten en de beste periode is tussen 2:30 en 4:30 uur.

Komende nachten mindere omstandigheden
In de nacht naar zaterdag is het ook droog, maar is er wel meer bewolking dan komende nacht. De beste papieren zijn dan voor Zuid-Nederland. Als het meezit zijn er daar grote delen van de nacht nog brede opklaringen. In de nacht naar zondag is het overal overwegend bewolkt en is er ook grote kans op buien.

Wat zijn vallende sterren? 
Vallende sterren, of meteoroïden, zijn hele kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Zodra dat gebeurt, gaan deze steentjes gloeien en dat zie je als een lichtspoor. Dit lichtspoor wordt een meteoor genoemd.

Back to top button