zaterdag 25 september 2021
19.9 C
Delfzijl

Eerste witte landschap van winterseizoen een feit

spot_img

Groningen – Voor het eerst dit winterseizoen is het landschap lokaal een beetje wit gekleurd. Vanuit de gemeente Delfzijl, Het Hogeland en Oldambt kwamen vanochtend vroeg meldingen van besneeuwde grasvelden en auto’s met een laagje sneeuw erop. Wegen kunnen er lokaal glad zijn. De vorige keer dat in ons land een laag sneeuw lag was op 28 februari 2020 in de Limburgse heuvels. 

Deze winter waren tot vandaag überhaupt nog geen duidelijke sneeuwvlokken gevallen boven ons land. Het slot van het jaar brengt mogelijk nog wat meer sneeuwvlokken met zich mee. Het is in de slotweek overdag 2 tot 6 graden. In de avond, nacht en in de eerste helft van de ochtend ligt de temperatuur regelmatig dicht bij het vriespunt.

Elke dag is kans op neerslag en soms is de neerslag winters met kans op hagel en (smeltende) sneeuw. Heel misschien kleurt het komende week lokaal opnieuw ergens wit. De grootste kans daarop is voor de hogere delen van ons land, zoals de Veluwe, Sallandse Heuvelrug en de Limburgse heuvels.

Het KNMI waarschuwt deze morgen voor plaatselijke gladheid door sneeuw. Op de meeste plekken in de provincie regent het, maar lokaal is er wat sneeuw gevallen zoals in Delfzijl, Farmsum en Wagenborgen. Lokale wegen kunnen daarom zeer plaatselijk glad zijn. Halverwege de ochtend verdwijnt de gladheid weer.

Vorig jaar eerste witte landschap door uitsneeuwende mist
In de winter van 2019-2020 kwam het eerste witte landschap onverwachts. Ook toen had Limburg de primeur, maar het kleurde niet wit door sneeuwbuien.Er was toen op 22 januari sprake van uitsneeuwende mist. Pas op 26 februari zagen veel andere plaatsen de eerste sneeuw van de winter.

In de winter van 2018-2019 kleurde het op 16 december voor het eerst wit. In het hele land viel toen in de nacht en ochtend 1-4 cm sneeuw. Net genoeg voor een sneeuwballengevecht of een sneeuwpop.

Gemiddeld komt het in het huidige klimaat op 7 december tot een laag sneeuw ergens in het land. In 1975 kleurde het landschap op 13 oktober recordvroeg wit. Toen viel op meerdere plaatsen in ons land een sneeuwlaag van een aantal centimeters.

Aantal dagen met een wit landschap daalt snel
Volgens het langjarig gemiddelde ligt op ongeveer 37 dagen in het winterseizoen ergens in ons land een gesloten sneeuwdek. Er is sprake van een gesloten sneeuwdek wanneer er een laag sneeuw ligt van tenminste 1 centimeter zonder dat de ondergrond zichtbaar is.Volgens de nieuwe norm, die vanaf deze winter geldt, is het gemiddeld aantal sneeuwdekdagen ergens in ons land ongeveer 29.

Ter vergelijking: halverwege vorige eeuw was het gemiddeld aantal sneeuwdekdagen in ons land 58! Het gemiddeld aantal dagen met een wit landschap neemt dus snel af. De winter van 1969-1970 kende het grootste aantal dagen met een gesloten sneeuwdek ergens in ons land. Op maar liefst 126 dagen gedurende dat winterhalfjaar lag sneeuw in ons land. De winter van 2013-2014 was het meest sneeuwarm met slechts vijf sneeuwdekdagen.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,286VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
DierDier
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin

Populaire berichten