fbpx
maandag 29 november 2021
11.3 C
Delfzijl

Klimaat-manifest aangeboden aan Duits parlementslid

Appingedam – Zo’n dertig jongeren uit de provincies Drenthe, Fryslân, Groningen waaronder een aantal leerlingen van het Rudolph Pabus Cleveringalyceum uit Appingedam, Overijssel en de Duitse deelstaat Niedersachsen werkten samen aan een klimaatmanifest die ze woensdag overhandigd hebben aan Marja-Liisa Völlers, Duits Parlementslid.

Het onderwerp van de driedaagse uitwisseling was Klimaat en Industrie. Belangrijkste punten uit het manifest zijn: stop met greenwashing, meer financiële support voor bedrijven die energie-neutraal willen worden, striktere regelgeving omtrent verduurzamen van bedrijven, stemleeftijd verlagen naar 16 jaar en meer invloed van jongeren en geef bedrijven boetes die slecht zijn voor het milieu. 

In reddingsvesten gehesen, oftewel als klimaatvluchteling, met daarbij panelen met daarop golven die de stijging van de zeespiegel voorstellen, overhandigden de jongeren het manifest. Als er nu niks gebeurt zullen de Nederlanders straks moeten vluchten naar Duitsland, zo luidt de boodschap van de jongeren. Klimaat is nu een probleem, niet voor de toekomst. 

Zowel in Nederland als in Duitsland hebben de jongeren meerdere bedrijven bezocht en zijn ze geïnspireerd voor de inhoud van het manifest. De verschillen tussen de regels van de beide landen is voor de jongeren een eyeopener. Zo zijn er in Nederland veel meer regels, maar is er minder geld beschikbaar en is juist in Duitsland een roep om duidelijke en strikte regels.

Vooral greenwashing kwam vaak ter sprake bij jongeren. Daarnaast verbaasden de jongeren zich erover dat bedrijven moeten betalen voor een label, die aangeeft dat het bedrijf bijdraagt aan een duurzame wereld, terwijl er geen gevolgen zijn voor bedrijven die dat label niet hebben. ‘Goede’ bedrijven doen duurzame investeringen, maar moeten daar dan ook nog voor betalen om dat te laten zien. Dit zou eigenlijk andersom moeten, aldus de jongeren.

De uitwisseling werd georganiseerd in het kader van 75 jaar Niedersachsen. De organisatie JongerenTop begeleidde de Nederlandse delegatie in opdracht van RCE Spark en de vier noordelijk provincies. 

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,328VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer