fbpx
19.3 C
Delfzijl
dinsdag 02 juni 2020
Home Algemeen Klanten JUMBO Appingedam doneerden royaal aan JDRF

Klanten JUMBO Appingedam doneerden royaal aan JDRF

Appingedam – Een fondswerving actie ten behoeve van verder onderzoek voor type-1 diabeten heeft in twee maanden tijd maar liefst € 192,85 opgeleverd. Via een statiegeld bonnenzuil konden de klanten van deze vestiging hun statiegeldbon voor dit goede doel vrijblijvend schenken. Afgelopen vrijdag overhandigde JUMBO-medewerkster Wietske de cheque met de opbrengst aan JDRF-vrijwilligster Marlies.

Wat is type-1 diabetes?

Eenvoudig gezegd is type-1 diabetes een chronische ziekte veroorzaakt door een fout in het afweersysteem (auto-immuunziekte). Door deze fout worden cellen in de alvleesklier vernietigd (of ze verstoppen zich) waardoor de aanmaak van het hormoon insuline abrupt wordt gestaakt. Insuline is een levensnoodzakelijk hormoon om de bloedglucosewaarde in een juiste balans te houden zonder grote schommelingen en is nodig om energie te transporteren naar spieren en organen. Type-1 diabetes is dus duidelijk een andere vorm dan type-2 diabetes die door ouderdom kan ontstaan maar ook door verkeerde voeding en te weinig bewegen.

Kenmerkend voorafgaand de behandeling van type-1 diabetes is; algehele malaise, vermoeidheid, extreme dorst, veel plassen, wazig zien en gewichtsverlies. Dit alles vaak in combinatie met een jonge leeftijd. Als niet tijdig wordt ingegrepen dan kan de patiënt in coma raken. Na de diagnose dient direct gestart te worden met het extern toedienen van insuline via injecties of pomptherapie. Dit vergt een 24/7 management van patiënt, ouders en naasten. Denk alleen maar aan circa 2000 keer per jaar via een vingerprik een bloedsuikermeting verrichten, voor het eten je koolhydraten tellen, rekening houden met sportieve inspanningen! Met deze informatie is een basis voor een juiste regulatie mogelijk. Helaas zijn er factoren ( stress, pubertijd, hormonen, infecties, andere ziektes) die zich niet eenvoudig laten berekenen! Ouders van jonge kinderen moeten continu alert zijn op een te lage bloedsuikerwaarde welke tot een ernstige coma kan leiden.

JDRF internationaal (USA) is een foundation die 46 jaar geleden is opgericht door ouders van kinderen met type-1 diabetes. In Nederland is in 2010 de Stichting JDRF ( Juvenile Diabetes Research Foundation ) opgericht en heeft in nog geen zes jaar tijd meer dan € 20 miljoen kunnen besteden aan baanbrekend onderzoek met zeer hoopgevende resultaten! Op de website www. jdrf.nl kunt u hierover meer lezen.

Ongeveer 150.000 type-1 diabeten en 750.000 naasten danken de klanten en medewerkers van JUMBO Appingedam en Multimate Siddeburen (sponsor zuilen) en natuurlijk de media die bekendheid geeft aan deze ingrijpende chronische ziekte. Hier wordt echter met uw steun aan gewerkt en helpt het JDRF haar doel “van type “ één naar type géén “ te verwezenlijken. Dit lijkt gelukkig geen utopie maar op termijn realiseerbaar

Advertenties