Kindergemeenteraad neemt weer zitting in het raadhuis van Appingedam

Appingedam – Op dinsdag 23 februari neemt de kindergemeenteraad weer zitting in het raadhuis van Appingedam. Vier scholen doen mee: de Vuurvlinder, de Triangel, de Jan Ligthartschool en de Citer. De leerlingen debatteren over vier subsidieaanvragen van de brandweer, het Centrum voor Veilig Wonen, Scoutinggroep Delfzijl en melkveebedrijf De Jong. De kinderraad mag € 750,– subsidie voor een van de ingediende projecten verstrekken.

Elk jaar organiseert de gemeente Appingedam een kindergemeenteraad. De groepen 8 van de Damster basisscholen doen mee. Elke school levert 4 leerlingen voor de vergadering van de kindergemeenteraad, die onder voorzitterschap van burgemeester Pot debatteert over de subsidieaanvragen. Een aantal organisaties en verenigingen is aangeschreven met de uitnodiging een aanvraag in te dienen voor een project. Voorwaarden waren dat het project bedoeld is voor de groepen 8 van de basisscholen en dat het voor de zomervakantie kan worden uitgevoerd.

De brandweer reageerde met het project ‘Het beste (brand)veiligheidsidee van Appingedam’ en het Centrum voor Veilig Wonen wil de leerlingen uitnodigen een script te maken voor een vlog (videofilmpje) met als motto ‘Ik ❤ Appingedam’. Scouting Fivelgroep Eemsmond komt met een activiteitendag en melkveebedrijf De Jong heeft het project ‘De boer in de klas’ bedacht. De organisaties worden bevraagd over hun projecten en de kinderen discussiëren over de voors en tegens van de voorstellen. Aan het eind van de vergadering maken ze een keuze. De vergadering begint met een Damster Voorafje, waarin een aantal kinderen door Jan Wildeman (journalist van Havenstad FM) worden geïnterviewd over hun deelname aan de kinderraad.

Het doel van de kindergemeenteraad is de leerlingen vertrouwd te maken met de werking van de (lokale) democratie. Op de scholen wordt in deze weken aandacht besteed aan de inrichting van het openbaar bestuur, zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk. Ook geven raadsleden gastlessen over de manier waarop de plaatselijke democratie in Appingedam werkt en over de onderwerpen die in de raad aan de orde komen.

De kinderraadsvergadering om 12:30 live te volgen op het internet via de website van de gemeente Appingedam, www.appingedam.nl. Ook na de vergadering kan nog worden terug gekeken.

Back to top button