Appingedam – Op woensdag 11 maart is de jaarlijkse kindergemeenteraad in het raadhuis van Appingedam. Vier scholen doen mee: de Citer, de Jan Ligthartschool, de Triangel en de Vuurvlinder. De leerlingen debatteren over drie subsidieaanvragen van het Centrum Groninger Taal & Cultuur, de Jonge Onderzoekers en Jong Ondernemen. De kinderraad mag € 750,– subsidie voor een van de ingediende projecten verstrekken. De kinderraad begint om 12.30 uur.
Elk jaar organiseert de gemeente Appingedam een kindergemeenteraad. De groepen 8 van de Damster basisscholen doen mee. Elke school levert 4 leerlingen voor de vergadering van de kindergemeenteraad. Onder leiding van burgemeester Koos Wiersma, wordt gedebatteerd over de subsidieaanvragen. Een aantal organisaties en verenigingen is aangeschreven met de uitnodiging een aanvraag in te dienen voor een project. Voorwaarden waren dat het project bedoeld is voor de groepen 8 van de basisscholen en dat het voor de zomervakantie kan worden uitgevoerd.
Drie voorstellen
‘Gronings’ is niet zo stoer’ is het project van het Het Centrum Groninger Taal en Cultuur wil met het project ‘Gronings is niet zo stoer’ de jeugd laten kennismaken met de Groninger taal. Het CGTC maakt een zakboekje met allerlei Groningse woorden en zinnen die te gebruiken zijn in het dagelijkse leven. Hiermee kunnen de leerlingen aan de slag. Als iedereen het boekje een tijd heeft gebruikt en een beetje Gronings kan spreken wordt het project afgesloten met het maken van een Groningse rap.Centrum Groninger Taal en Cultuur waarbij de jeugd kennismaakt met de Groninger taal. Het CGTC maakt een zakboekje met Groningse woorden en zinnen die te gebruiken zijn in het dagelijkse leven. Hiermee kunnen de leerlingen aan de slag. Als iedereen een beetje Gronings kan spreken, wordt het project afgesloten met het maken van een Groningse rap.
De Jonge Onderzoekers Eemsdelta willen met het DJO LAB Check dit dan! met experimentenlaten zien hoe spannend en verrassend chemie kan zijn.
Jong Ondernemen laat met het project Pop-up Store zien wat er allemaal komt kijken bij het hebben van een eigen bedrijf. De leerlingen aan de slag met het bedenken en maken van een product, het maken van reclame en de verkoop van de producten tijdens een marktdag op school.
Moeilijke keuze
Tijdens de kinderraad krijgen de organisaties vragen over hun projecten en discussiëren de kinderen over de voors en tegens van de voorstellen. Aan het eind van de vergadering staan ze voor de moeilijke keuze: welke aanvrager krijgt de subsidie en mag zijn voorstel uitvoeren?
Het doel van de kindergemeenteraad is leerlingen vertrouwd te maken met de werking van de (lokale) democratie. Op de scholen wordt in deze weken aandacht besteed aan de inrichting van het openbaar bestuur, zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk. Ook geven raadsleden en wethouders gastlessen over de manier waarop de plaatselijke democratie in Appingedam werkt en over de onderwerpen die in de raad aan de orde komen.
De kinderraadsvergaderingis op internet live te volgen via de website van de gemeente Appingedam, www.appingedam.nl/raad.tv. Ook na de vergadering kan nog worden gekeken. De agenda en de voorstellen zijn ook op de gemeentelijke site te bekijken.