fbpx
dinsdag 30 november 2021
11.3 C
Delfzijl

Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis kunnen in Delfzijl op de Taaltrein terecht

Delfzijl – Kentalis start in Delfzijl met ingang van 20 mei met een nieuwe behandelgroep, de Taaltrein. De Taaltrein is er voor kinderen van 2 tot vijf jaar, met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Dit houdt in dat ze moeite hebben met praten en/of het leren van taal. Wanneer een kind een taalontwikkelingsstoornis heeft, dan helpt vroegbehandeling bij het beter leren communiceren. De Taaltrein betrekt het pand waarin het Kindcentrum de Tuikwerd is gehuisvest, aan de Hallehuis 2.

Taaltrein
Op de Taaltrein behandelt Kentalis peuters en kleuters met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Hier wordt spelenderwijs gewerkt aan de taal- en spraakontwikkeling van het kind. Daarnaast krijgen ouders informatie over TOS en leren zij bijvoorbeeld hoe ze hun kind thuis aanmoedigen om meer te praten.

Vijf procent van de kinderen heeft TOS
In een klas of groep van twintig kinderen, heeft – statistisch gezien – één kind TOS. Bij kinderen met TOS wordt taal in de hersenen minder goed verwerkt. Een kind met TOS heeft grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten. Vroegtijdig de juiste hulp bieden kan grote ontwikkelproblemen en frustraties op latere leeftijd voorkomen.

Hulp bij TOS
Met extra hulp kunnen kinderen met TOS goed meekomen, bijvoorbeeld door behandeling bij een logopedist. Soms is er meer nodig en is speciale behandeling van een derdelijns zorgaanbieder nodig, zoals vroegbehandeling op De Taaltrein van Kentalis. Zo voorkomen we dat achterstanden nog groter worden. Meer weten over TOS? In dit filmpje vertelt een moeder meer over de beperking van haar zoontjes: www.kentalis.nl/wat-is-tos. Bij vermoedens van TOS, is het goed om het kind te laten onderzoeken bij een audiologisch centrum van Kentalis. Vroegtijdig de juiste hulp bieden, kan grote ontwikkelingsproblemen op latere leeftijd voorkomen.

Voorlichting over TOS
Misschien werkt u bij een kinderdagverblijf of consultatiebureau en leert u graag hoe u een taalontwikkelingsstoornis of slechthorendheid bij een jong kind herkent. Misschien bent u benieuwd hoe u de communicatie kunt aanpassen als een kind moeite heeft met horen of communiceren. Wij komen graag langs om mee te denken en advies te geven. Neem contact met ons op via:
T 0800 53 68 25 47 (gratis)  |   E info@kentalis.nl

Samenwerking IKC Tuikwerd
De Taaltrein betrekt het pand waarin het Kindcentrum de Tuikwerd is gehuisvest, aan de Hallehuis 2. Samen onder één dak: dit biedt mogelijkheden tot meer samenwerking in de toekomst, op het gebied van het jonge kind. Bovendien zijn er mogelijkheden om medewerkers in het Kindcentrum te scholen in het signaleren van kinderen met TOS. Zodat kinderen met TOS tijdig de juiste zorg en het juiste onderwijs krijgen. Tevens sluit deze samenwerking aan op het achterstandenbeleid van taalontwikkeling. IKC Tuikwerd huisvest naast Kentalis verschillende scholen en organisaties: OBS de Garven, CBS de Vore, de peuteropvang van Kids2B en de schakelklassen van het asielzoekerscentrum Tuikwerd. De komst van Kentalis past in de visie van het Kindcentrum om zorg en ondersteuning te bieden aan kinderen van 0 – 12 jaar.

Over Kentalis
In de provincie Groningen biedt Kentalis naast Delfzijl  ook vroegbehandeling aan jonge kinderen in Groningen en Winschoten. Daarnaast krijgen kinderen met TOS ondersteuning van Kentalis op hun school. Sommige kinderen met TOS hebben meer ondersteuning nodig en gaan daarom naar een speciale school (cluster 2) van Kentalis zoals de Tine Marcusschool in Groningen. Bij ons audologisch centrum onderzoeken we of een kind mogelijk een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,328VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer