Het kerstverhaal van de vloer op; drie dagen filmen in gestutte boerderij in Losdorp

Losdorp – Elf acteurs, een gestutte boerderij en drie camera’s – dit waren de belangrijkste ingrediënten van de opnames afgelopen weekend voor Het Kerstverhaal van De Vloer Op. Drie overvolle dagen in Losdorp verder is het draaien achter de rug. We hebben een vracht, en hopelijk ook een schat, aan materiaal. En als het goed is een doorlopend geïmproviseerd verhaal.

De aanpak leek te werken. Peter de Baan gaf steeds nieuwe opdrachten en de acteurs volgden of namen een onverwachte afslag. Of dit ook echt een coherent televisiedrama van vijftig minuten oplevert gaan we bij de montage merken.

De pijn van Groningen

Het was spannend om op deze manier aan de slag te gaan. De acteurs verrasten elkaar, maar ook zichzelf, voortdurend. Simpelweg omdat ze van tevoren niets wisten. En we denken dat we een belangrijk verhaal over Groningen verteld hebben. De pijn, die veel mensen daar de laatste tijd gevoeld hebben, is tastbaar aanwezig in de scènes.

Niet eerder vertoond

Vol vertrouwen gaan we nu het montageproces in. Van 21 uur materiaal terug naar vijftig minuten. Vijftig minuten vol actueel en noodzakelijk drama, dat op een unieke manier tot stand is gekomen. Er wordt wel vaker geïmproviseerd bij televisiedrama en films. Dan gaat het vooral om de dialogen. Maar een groep acteurs volstrekt onwetend bij elkaar zetten en stukje bij beetje het verhaal laten maken, dat is bij ons weten nog niet eerder vertoond.

Het Kerstverhaal van De Vloer Op – improvisatie op de Groningse klei
Zaterdag 23 december 2017, 22.40- 23.30 uur op NPO 2.
Herhaling zaterdag 30 december, 10.30 uur op NPO 2.Back to top button