Kans op officiële hittegolf nooit eerder zo laat in het jaar

Nederland – De hoogzomerse eindspurt levert mogelijk niet alleen een regionale hittegolf op in het zuiden en oosten, maar ook in De Bilt is kans op een hittegolf. Dat is bijzonder, want niet eerder kwam een hittegolf op het hoofdstation zo laat in het jaar voor. Het huidige record staat op 2001 toen De Bilt een hittegolf beleefde van 22 tot en met 26 augustus. Mocht het tot een officiële hittegolf komen, dan is dat al de tweede van dit jaar.

Voor een officiële hittegolf moet het in De Bilt op ten minste vijf dagen 25 graden of warmer zijn. Daarvan moeten minstens drie dagen tropische temperaturen opleveren van 30 graden of meer. Vandaag tot en met woensdag wordt het met gemak warmer dan 25 graden en daarmee wordt aan de eerste voorwaarde voldaan. De kans op tropische temperaturen in De Bilt is zondag 40%, maandag en dinsdag 50% en woensdag zelfs 70%. Dat betekent dat de kans op een officiële hittegolf op dit moment 60% is.

Hittegolfrecords
Sinds 1901 kwam het in De Bilt 27 keer tot een hittegolf. Hiervan vonden elf hittegolven deze eeuw plaats. De langste officiële hittegolf ooit telde achttien dagen, werd gemeten in 1975 en duurde van 29 juli tot en met 15 augustus. De vroegste hittegolf in De Bilt liep van 21 tot en met 25 mei 1922. Het jaar 2001 kende een recordlate officiële hittegolf van 22 tot en met 26 augustus.

Mocht het deze week tot een hittegolf komen in De Bilt, dan wordt dit record gebroken met een hittegolf van 23 augustus tot en met 28 of 29 augustus. Gisteren werd in De Bilt de eerste zomerse dag genoteerd met 25,9 graden en woensdag 28 of donderdag 29 augustus is waarschijnlijk de laatste dag met maxima boven 25 graden op het hoofdstation.

Kans op officiële hittegolf De Bilt én regionale hittegolf
Niet alleen in De Bilt is kans op een hittegolf, elders in het binnenland zijn de hittegolfkansen nog veel groter: bijna 100%! Mocht het vandaag 30 graden worden in het zuidoosten, dan is een regionale hittegolf maandag al een feit. Dit wordt de derde hittegolf van 2019 en dat is erg bijzonder. Sinds de metingen begonnen zijn er slechts vier jaren geweest met drie regionale hittegolven of meer. 2019 wordt het vijfde jaar.  

De verwachting
Voor liefhebbers van zon en warmte is het komende dagen volop genieten. Het is namelijk zonovergoten met slechts enkele sluierwolken en na het weekend ook stapelwolken. Vandaag wordt het 27 graden in het noordwesten tot lokaal 31 in het zuidoosten. Van zondag tot en met woensdag komen de maxima tussen 27 en 32 graden uit. De hitte is dit weekend nog dragelijk, omdat de luchtvochtigheid laag is. Na het weekend wordt de lucht vochtiger en de hitte drukkend. Er staat weinig wind en daardoor voelt het extra warm aan. Bovendien neemt de kans op onweersbuien toe.

Zondag is langs de oostgrens een eerste onweersbui niet uitgesloten. Maandag kan in het uiterste oosten een enkele onweersbui ontstaan en dinsdag en woensdag is in het hele land kans op een onweersbui. De buien zijn heel plaatselijk en daardoor blijft het op de meeste plekken droog.

Back to top button