Je stadstuin tuin een make-over geven, dat doe je zo

Nederland – Verhuis je binnenkort naar onze regio, dan ben je misschien nog op zoek naar ideetjes om je tuin of terras in te richten. Zelfs van een kleine stadstuin kun je een origineel juweeltje maken. Hou je van bloemen, dan zorg je ervoor dat er in elke maand van het voorjaar en de zomer kleur is in je tuin. Je kunt ook het aangename aan het praktische koppelen en een kruidentuin aanleggen, waarbij je maar kruiden te plukken hebt om je maaltijden op te fleuren of om de drankjes op jouw tuin- of beachparty een originele touch te geven. In dit artikel geven we je enkele tips over hoe je met kleine inspanningen een groot effect bereikt in je tuin.

Plantenbakken op maat maken zonder schroeven
Wil je in je stadstuin genieten van het nodige groen, maar hou je er niet van om in de aarde te spitten, dan zet je planten en bloemen gewoon in een plantenbak. Een plantenbak op maat maken is gemakkelijker dan je denkt. Laat bijvoorbeeld houten planken op maat zagen en lijm ze vervolgens samen. Het molenaars verband is een bekende manier om planken op een stevige en tegelijk mooie manier te lijmen. Je hoeft geen professionele schrijnwerker te zijn om mooie houten bloembakken in elkaar te knutselen. Stevige houten planken en goede lijm volstaan.

Werk in de hoogte
Misschien denk je wel dat je een groot oppervlak nodig hebt om een weelderig effect te verkrijgen met planten. Als je er zo over denkt, dan moet je eens voorbeelden van een verticale tuin bekijken. Hiervoor bevestig je plantenbakken verticaal op een muur. Ook hier is het effect speels en origineel. Een bijkomend voordeel is dat je met een verticale muur de warmte buiten houdt. Het is een goede en natuurlijke vorm van isolatie die in heel veel culturen bekend is. Enkele bijkomende voordelen van een verticale tuin zijn volgende:

  • Heb je in de zomer regelmatig last van muggen, dan kun je door geurige planten in je verticale tuin de muggen uit je huis houden. Denk bijvoorbeeld aan planten zoals geraniums of geurige kruiden zoals munt of basilicum.
  • Je hebt altijd verse kruidn bij de hand. Ga je voor kruiden, zorg er dan zeker voor dat je vanuit de keuken niet te ver hoeft te stappen om wat kruiden te plukken. Zo geniet je van kraakverse gerechtjes en marinades met lekkers uit jouw tuin.

Zorg voor niveauverschillen met bakstenen
Heb je net een verbouwing achter de rug, dan heb je wellicht nog wat bakstenen of terrastegels op overschot. Deze stenen kun je dan netjes stapelen in een verband dat je mooi vindt en dat bijvoorbeeld een bepaald perspectief geeft in je tuin. De grootste planten zet je dan achteraan in de hoogte, de kleinste plantjes vooraan in deze modulaire plantenbakken. Vergeet ook niet om zelf mooie labels te maken of uit stukjes hout te lijmen, zodat je steeds in een oogopslag ziet welke plantjes je in je collectie hebt. Een mooie en overzichtelijke tuin is de beste garantie om er lang van te genieten.

Textiel en groen gaan goed samen
Bloempotten of -bakken hoeven niet altijd in steen, keramiek of hout gemaakt te zijn. Je kunt even goed bepaalde planten laten bloeien in jute zakken of in katoenen stof. Bovendien krijg je vaak mooie effecten als je een dergelijke zak aan een muur hangt. Zo krijg je de mooiste wanddecoratie. Tuin en lifestyle gecombineerd, zeg maar. Hou je van mooie kleren en een mooi interieur, dan hoort een mooie tuin er ook bij.

Er bestaan dus heel wat mogelijkheden om je tuin creatief in te richten. Welk idee geniet jouw voorkeur?

Back to top button