Jantje Wierenga-Frik exposeert in het Stadskantoor van Appingedam

Appingedam – In het stadskantoor (gemeentehuis) van Appingedam zijn vanaf 23 mei t/m eind juli werken te zien van Mevrouw Jantje Wierenga- Frik (Zoutkamp – 27 juli 1930). Deze expositie zal een doorsnede laten zien van haar landschappen, portretten, borgen en abstract werk.

Op de kleuterschool en later op de lagere school, te Zoutkamp, werden Jantje haar tekeningen als voorbeeld gebruikt. Ook de verhaaltjes die ze schreef werden daar en ook op andere scholen voorgelezen. Tekenen en schilderen was haar grote hobby en is dat nu, anno 2017, nog steeds zo.

Toen Jantje in Tjuchem woonde en het Bokkeblad van Slochteren in haar brievenbus viel, kreeg ze het idee om daar iets mee te doen. Ze is begonnen met in het Gronings gedichtjes voor het Bokkeblad te schrijven en er een stripfiguurtje bij te tekenen: een Geitje, het Seegje.

Jaren later is Jantje verhuisd naar Leermens en zag daar het weekblad OET. Ze is voor dit blad op dezelfde wijze aan het werk gegaan met nu het ‘Waddenwiefke’. Door bekenden van haar wordt ze nog steeds zo genoemd. Jantje woont nu met haar echtgenoot in Appingedam, tekent nog steeds en geniet van het bezig zijn met haar creatieve gave.

Het stadskantoor is gevestigd in de voormalige HBS en is te vinden aan de Wilhelminaweg 14 te Appingedam. De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadskantoor. (Ma.- Do.: 8:30 – 16:00 u. en Vr. 8:30 – 12:00 u.) (1 april –1 juni)

Back to top button