maandag 2 augustus 2021
19.9 C
Delfzijl

Inspecteurs op pad om zieke iepen op te sporen

spot_img

Groningen – Deze weken kunt u weer op verschillende plekken in de provincie iepen tegenkomen met gekleurde stippen. Dit zijn in veel gevallen zieke iepen, die zijn gemarkeerd door de inspecteurs van Landschapsbeheer Groningen. Deze organisatie voert in opdracht van Stichting Groninger Bomenwacht de iepziektebestrijding uit voor veel bomenbeheerders in onze provincie. De inspecteurs gaan twee keer per jaar bij alle iepen van deelnemende gemeenten langs. Zieke bomen moeten snel en zorgvuldig worden verwijderd om te voorkomen dat ze hun gezonde buren besmetten. Zo houden we samen de iepziekte onder controle en kunnen we de karakteristieke iepen in onze provincie behouden. Uit de cijfers blijkt dat de aanpak van de Stichting Groninger Bomenwacht werkt. Het percentage zieke iepen is in de afgelopen tien jaar teruggebracht van tien procent naar minder dan één procent.

Help, ik heb een zieke iep! Wat nu?
Heeft u ook iepen in de tuin of op het erf dan zullen de inspecteurs waarschijnlijk ook bij u langskomen. Als ze zieke bomen aantreffen worden deze gemerkt met een gekleurde stip. Ook wordt u dan gevraagd een verklaring te tekenen waarmee u afstand doet van de zieke boom of bomen en het daarbij vrijkomende hout. Bent u niet thuis, dan vindt u een brief in de bus met het verzoek deze verklaring zo spoedig mogelijk op te sturen of contact op te nemen. Zieke bomen moeten immers snel verwijderd worden om verdere besmetting te voorkomen. Vervolgens zal binnen 10 werkdagen de boom worden weggehaald en het iepenhout afgevoerd. In geval van een zogenaamde ‘broedboom’ (die heel snel voor een grote verspreiding kan zorgen) is dat binnen 3 werkdagen. In beide gevallen zijn daar voor u als particulier geen kosten aan verbonden.

Heeft u zieke iepen op het erf en is er nog niemand bij u geweest? Of hebt u zieke of dode iepen in uw gemeente gezien, die nog niet zijn gemerkt? Meld ze dan aan bij Stichting Groninger Bomenwacht.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Stichting Groninger Bomenwacht
Roderwolderdijk 60
9744 TH Groningen
Tel: 050-5345199
e-mail: info@landschapsbeheergroningen.nl

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,268VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
DierDier
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
AutoAuto
WonenWonen

Populaire berichten

Boerenmarkt in Baamsum trekt veel belangstelling

Baamsum - Zaterdag werd er in een grote boerenschuur in Baamsum (tussen Woldendorp en Termunten) een streekproductenmarkt gehouden. Het was aanvankelijk de bedoeling dat...