Infotainer DelfSail informeert bezoekers over projecten in regio

Delfzijl – De zesde editie van DelfSail kent naast negentien TallShips dit jaar nog een opmerkelijke blikvanger. De gemeente Delfzijl plaatst met de samenwerkende partners in de regio een opvallende infotainer waar bezoekers kennis kunnen nemen van de vele projecten in Delfzijl en rond de Eems-Dollard. Economie en Ecologie in Balans lanceert er het ambitieuze programma Eems-Dollard 2050.

DelfSail vindt plaats van 29 juni tot en met 3 juli. Aanleiding om dit jaar uit te pakken met een groot infopaviljoen – dat de naam Het Vooruitblik draagt –, vormen de vele activiteiten die de afgelopen twee jaar in het kader van het Marconi-project in gang zijn geschoten. Marconi is het meerjarig verbeterprogramma dat het maritieme karakter van Delfzijl moet herstellen.

850.000 bezoekers
“Tot nu toe hebben we Marconi nog niet bij een groot publiek onder de aandacht gebracht. Dit leek ons een uitgelezen mogelijkheid”, vertelt Jornand Veldman, projectleider Marconi bij de gemeente Delfzijl. Besloten werd het breder te trekken dan alleen Marconi. “We willen laten zien dat we door met veel partijen in de regio samen te werken hier prachtige projecten uitvoeren.” De laatste Delfsail in 2009 trok 850.000 bezoekers. “We hopen dit jaar op vergelijkbare aantallen.”

Drie verdiepingen
Heuvelman Ibis bouwt het informatiepaviljoen samen met steigerbouwer Gjaltema en Boter Reclamemakers uit Gieten (interieur). Het drie verdiepingen tellende bouwsel komt te staan bij de ingang van het Sail-terrein, naast het CoopHimmelb(l)au paviljoen. De begane grond bestaat uit vijf geschakelde containers die als presentatieruimte worden ingericht. Hier kunnen alle partijen in woord en beeld laten zien waar ze mee bezig zijn.

De eerste verdieping biedt ruimte voor beleving. Hier komt onder meer een blotevoetenpad. Op de bovenste verdieping krijgen alle partners de mogelijkheid om gasten te ontvangen. Een ‘kraaiennest’ biedt rondom zicht op de Eems, de haven, het strand en het centrum. Veldman: “De partners kunnen zo verwijzen naar de eigen projecten.”

E&E-bijeenkomst
Op vrijdagochtend 1 juli, tussen 10.00 en 11.30 uur, is de bovenste etage speciaal gereserveerd voor het E&E-netwerk. Dan wordt het programma Eems-Dollard 2050 feestelijk gepresenteerd. In dit meerjarig programma werken overheden, bedrijfsleven, natuurorganisaties en kennisinstellingen eendrachtig samen aan het ecologisch herstel van de Eems-Dollard.

Een rondgang door de presentatieruimte, waar ook nieuwe promo-films worden getoond, laat enkele van de pilots en projecten zien die al zijn gestart of aan het begin staan van hun uitvoering. Wellicht wordt ook een bezoek gebracht aan het Summer Lab van Jan Douwe Kroeske, waar gasten zelf met slib kunnen bouwen.

Nieuwsgiering maken
“We zijn blij met de mogelijkheid om tijdens DelfSail met ons netwerk op een speciale manier te vieren wat we samen al hebben bereikt”, zegt E&E-programmamanager Henk Smit. “Het is tegelijk een mooie manier om ook mensen buiten de regio nieuwsgierig te maken naar het gebied en de innovatieve projecten die hier plaatsvinden.”

Infotainer_DelfSail2

Back to top button