10.7 C
Delfzijl
25 februari 2021 02:35

Industriemuseum Appingedam blijkt een ‘geslaagd’ werkstuk

Appingedam – Lisa Mulder uit Delfzijl, studente aan de Jan Des Bouvrie Academie in Deventer, presenteerde afgelopen week in De Zilverkamer in Appingedam een ontwerp voor een industriemuseum.

Dat museum is voorlopig nog een droom van de stichting Bicsa (Behoud Industrieel en Cultureel erfgoed Stad Appingedam), die allerlei initiatieven ontplooit in Appingedam. Een daarvan is de restauratie van de kalkoven aan de Dijkhuizenweg. Men hoopt dat het aanpalende pand van Gemeentewerken wel eens vrij zou kunnen vallen bij de herindeling en dat daar dan een industriemuseum van gemaakt zou kunnen worden.

Dat museum moet dan de hoogtijdagen van de industrie in Appingedam reflecteren, want iets meer dan een halve eeuw geleden telde Appingedam grote bedrijven als Brons Motoren, Borga, DAM en De Eendracht. Er wordt hard gewerkt aan een serie verhaallijnen voor het museum dat als werktitel Rutger Bregman Museum heeft meegekregen. Bregman, een wereldvermaarde publicist/historicus, heeft een trefzeker boek over de industriële ontwikkelingen gemaakt (De geschiedenis van de Vooruitgang) en dat boek is de basis voor een van de verhaallijnen.

Lisa Mulders ontwerp van het industriemuseum was tevens haar eindexamenwerkstuk op de Jan des Bouvrie Academie. Ze slaagde met glans. Naast de bestaande kalkoven had ze een turfschuur bedacht, terwijl het pand van Gemeentewerken was omgetoverd tot een educatief paradijs voor kinderen. ,,We laten de kinderen kennismaken met allerlei materialen’’, aldus Mulder. ,,Ze zullen niet altijd kennis hebben van materialen als turf en stro.’’

Het werkstuk van Mulder is louter bedoeld als examenwerkstuk, maar ze dropte wel een paar suggesties voor een eventueel museum. Zo zou ze van de buitenruimte een bouwplaats maken.

Overigens dingt het Rutger Bregman Museum ook mee naar de 100 miljoen euro van Toukomst. Het idee is onderdeel van ‘Iconen in de Ommelanden’, idee nummer 37 voor wie er op wil stemmen.

Volg ons op

10,924FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten