In het kader van 75 jaar vrijheid speelt De Schildgroep na twee keer uitstel nu eindelijk het stuk Inundatie

Appingedam – In het kader van 75 jaar Vrijheid speelt De Schildgroep het stuk Inundatie. Het betreft een bijna vergeten geschiedenis uit het laatste oorlogsjaar.

Na twee keer uitstel wegens corona wordt het stuk nu echt gespeeld,  met als subtitel 75 + 1 jaar Vrijheid, een initiatief van De Verhalen van Groningen.De voorstelling draait om de belevenissen van een aantal Schildjers in de Tweede Wereldoorlog ten tijde van de onderwaterzetting (inundatie) tussen Delfzijl en Harkstede.

Razzia
Het vertelt het verhaal van dominee Jaap van der Stoel en de jonge Jan Dreise die tijdens een razzia ternauwernood aan de dood ontsnapt. Tijdens deze razzia zijn drie landwachters in het ijskoude water van Hoeksmeer verdronken. Slechts weinig mensen weten dat in het laatste oorlogsjaar door de Duitse bezetter het land tussen Delfzijl en Harkstede onderwater heeft gestaan.

In oktober 1944 worden de zeesluizen bij Delfzijl opengezet en komt het hele gebied blank te staan, bedoelt als verdedigingslinie. Vele inwoners moesten een ander heenkomen zoeken maar enkelen bleven. Overschild werd een plek waar onderduikers een goede schuilplaats konden vinden. Wat volgde was een lange koude winter.

Om vrijheid te kunnen vieren is het belangrijk om de geschiedenis door te geven. Inundatie is zo’n verhaal dat niet vergeten mag worden. Inundatie is derhalve niet alleen voor volwassene maar ook zeer geschikt voor kinderen vanaf de bovenbouw.

Speeldata
Op diverse locaties in het voormalige inundatiegebied zal het stuk worden gespeeld. De speeldata zijn:
Vrijdag 8 oktober Synagoge Appingedam, zondag 10 oktober kerkje Opwierde (matinee), vrijdag 15 oktober De Graankorrel Harkstede, zondag 17 oktober kerk Hellum (matinee), vrijdag 22 oktober dorpshuis Ten Post, zondag 24 oktober kerk Woltersum (matinee), vrijdag 29 oktober Kaap Hoorn Steendam, zondag 31 oktober Het Oude Kerkje Garrelsweer (matinee), vrijdag 5 november dorpshuis De Leeuw Garmerwolde en zaterdag 6 november dorpshuis De Pompel Overschild.

Bij alle voorstellingen zal een voorprogramma zijn met o.a. Tineke Rouw-Oosterhuis.
Reserveren kan via www.de-schildgroep1.webnode.nl

Back to top button