IJzelbuien houden aan tot begin van de nacht

Groningen – De ijzelbuien die vanavond over ons land trekken houden nog aan tot begin van de nacht. De nadruk blijft daarbij liggen op de kustprovincies, maar ook landinwaarts komt het de komende uren tot wat meer lokale buien dan eerder op de avond.

De laatste lijn met buien is nu vanuit het Waddengebied het vasteland van Friesland en Groningen opgetrokken. Ook in het westen zijn nog talrijke buien actief. Hierdoor is het op grote schaal glad.

Tegelijkertijd zien we ook in het binnenland op de radar steeds meer lokale ijzelbuien tevoorschijn komen. Het is dus ook in de gebieden waar code geel geldt oppassen, juist ook omdat de buien daar wat onverwachts en lokaal van karakter zijn. Naast ijzel kunnen buien dieper landinwaarts ook wat sneeuw brengen. Alleen in Limburg blijft het waarschijnlijk helemaal droog.

Begin van de nacht op steeds meer plaatsen droog
Eind van de avond en begin van de nacht neemt de buienactiviteit af. Zeer plaatselijk kan nog wel een ijzelbui voorkomen. Dus het blijft oppassen. Daarnaast kan het glad worden door bevriezing van natte wegen (door eerdere regen) en door rijp op het koude wegdek.

Tot en met vrijdagochtend is daardoor kans op gladheid. Zodra het overwegend droog wordt zal de situatie op de gestrooide wegen al wel sterk verbeteren, maar op lokale wegen waar niet gestrooid wordt kan het ook morgenochtend verraderlijk glad zijn. In de oostelijke provincies is vannacht ook kans op een plaatselijke sneeuwbui. Gladheid door sneeuw is beter zichtbaar dan gladheid door ijzel en bevriezing.

Morgenmiddag verdwijnt de gladheid en in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag is het droog. De kans op gladheid is dan veel kleiner dan nu, wel is er kans op regionaal dichte mist.

Bron
Weeronline
Back to top button