Nederland – De WOZ-waarde (Wet openbare ruimte) is de waarde die gemeenten hanteren voor onroerend goed. Deze waarde wordt bepaald door een aantal factoren, zoals de ligging, grootte en staat van het pand. De WOZ-waarde is belangrijk voor bepaalde zaken, zoals de OZB (onroerende zaakbelasting), leges en schenkbelasting. Daarom is het verstandig om te weten hoe je de WOZ-waarde van je woning kan verhogen. Hieronder vind je 3 tips die je hierbij kunnen helpen.
1. Zorg voor een optimale ligging en bereikbaarheid
De ligging van een woning is een belangrijke factor die meeweegt in de bepaling van de WOZ-waarde. Een woning die centraal is gelegen, in een rustige straat of in een buurt met veel groenvoorzieningen in de nabijheid, zal een hogere WOZ-waarde hebben dan een woning die minder gunstig is qua ligging. Ook de bereikbaarheid is van belang; hoe makkelijker je met het openbaar vervoer of met de auto bij je woning komt, hoe hoger de waarde zal zijn.
2. Zorg voor een goede staat van onderhoud
Een andere factor die meeweegt in de bepaling van de WOZ-waarde, is de staat waarin je woning verkeert. Een nette en goed onderhouden woning zal altijd meer waard zijn dan een woning die niet goed onderhouden is of veel gebreken heeft. Als je er dus voor kiest om in je woning te investeren door bijvoorbeeld te gaan verbouwen of te renoveren, kan dit positief uitpakken voor de WOZ-waarde. Dit geldt overigens niet alleen voor de waarde van het huis zelf, maar ook voor andere objecten op het perceel, zoals bijgebouwen of tuinhuisjes.
3. Wees alert op veranderingen in de buurt
Naast het feit dat de ligging en bereikbaarheid van belang zijn voor de WOZ-waarde, spelen ook andere factoren in de buurt een rol. Het aanleggen van nieuwe infrastructuur (zoals wegen of sportveldjes) of veranderingen in de omgeving, zoals een nieuwbouwproject dat is gestart, kunnen bijvoorbeeld ook van invloed zijn op de WOZ-waarde. Belangrijk dus om dit in de gaten te houden.
Niet eens met de WOZ-waarde van jouw woning?
Dan is het mogelijk om een WOZ waarde bezwaar te maken. Zorg wel dat je met gegronde redenen komt voor je bezwaar om onnodige hoge kosten te voorkomen.