13.1 C
Delfzijl
15 juni 2021 06:16

IJsheiligen verlopen dit jaar zonder vorst

spot_img

Nederland – Tijdens de IJsheiligen wordt het komende week waarschijnlijk niet kouder dan 6-10 graden. Ook de kans op vorst aan de grond is klein. Daarmee kunnen vorstgevoelige planten de tuin in en met een mix van zon en buien is het daarbij ook groeizaam weer. De vorst in de nacht naar afgelopen zaterdag was voorlopig de laatste. Aan de grond vroor het toen op grote schaal.

Vanmiddag zou je met zonnige perioden en 20 tot 27 graden zeggen dat het zeker niet meer tot vorst komt. Volgens de bekende volkswijsheid over de IJsheiligen is de kans op vorst nog niet verkeken.

De temperatuur gaat na het weekend wel omlaag en dinsdag tot en met vrijdag kunnen we rekenen op maxima van 14-19 graden. ’s Nachts daalt de temperatuur naar 6-10 graden. Aan de grond is het wel iets kouder, maar waarschijnlijk blijft de temperatuur net boven het vriespunt. Dit komt doordat de wind uit een zuidelijke richting blijft waaien en redelijk zachte lucht aangevoerd. Alleen in een hele heldere en windstille nacht kan het bij een temperatuur van 5-6 graden aan de grond toch vriezen.

Grondvorst op grote schaal
Het ziet ernaar uit dat de vorst in de nacht naar zaterdag voorlopig de laatste was. In Overijssel daalde de temperatuur op meetstation Twenthe naar -1,8 graden en ook op andere plaatsen in het oosten vroor het een beetje. Aan de grond kwam het op veel plaatsen tot vorst. Op meetpunt Twenthe was het met -5,7 graden op 10 cm boven de grond het koudst.

Groeizaam weer
Komende week hebben we een mix van wolken, zon en buien. Dat maakt het plannen van een gegarandeerd droog uitstapje lastig, maar voor de tuin is het ideaal weer. De grond zal niet snel uitdrogen en de krachtige zon geeft de planten veel energie.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,254VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
DierDier
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
KlussenKlussen

Populaire berichten