donderdag 21 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Huishoudens in Loppersum duurzaamste van Nederland

Loppersum – Op basis van de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten blijken huishoudens in Loppersum – gemiddeld gezien – het meest duurzaam van Nederland. Vattenfall stelde de index samen op basis van de meest recente data van Rijkswaterstaat, het Centraal Bureau voor de Statistiek en Cobra Groeninzicht.

Duurzame gemeenten in Groningen
De meeste duurzame gemeenten in de Duurzaamheidsindex, scoren relatief gezien het hoogst met betrekking tot: het aantal zonnepanelen, het aantal ISDE subsidieaanvragen en de mate van verstening. De Groningse gemeente Loppersum komt er als duurzaamste gemeente van Nederland uit. Huishoudens doen het hier bijna 6 keer beter dan landelijk gemiddeld. 

Wat duurzaamheid betreft, doen inwoners van de andere Groningse gemeenten het ook goed. Huishoudens doen het hier bijna drie keer beter dan landelijk gemiddeld (2,7). In de Duurzaamheidsindex scoren – gemiddeld gezien – alleen Friesland (3,1) en Drenthe (2,9) beter.

Groningse huishoudens kiezen vaak voor zonnepanelen
In totaal heeft 9% van alle Nederlandse huishoudens zonnepanelen op het dak. Op provinciaal niveau zijn er echter grote verschillen. Zo scoort Groningen met 12% bovengemiddeld goed wat zonne-energie betreft. Op provinciaal én landelijk niveau zijn huishoudens in Loppersum het meest begaan met (zelf) opwekken van energie middels zonnepanelen. Hier heeft liefst 33,6% van de huishoudens zonnepanelen.

Per Groningse gemeente zijn de verschillen in de zonnepanelen-index echter fors; zoals te zien is in de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten.

Groningen is relatief versteende provincie
Verstening van tuinen is, met oog op duurzaamheid en milieu, ongunstig te noemen. Hoewel verstening overal in bepaalde mate aanwezig is, kunnen Groningse gemeenten hier nog stappen maken. In de provincie is namelijk 41,9% van de tuinen versteend; dit is meer dan het landelijke gemiddelde van 39,8%. 

Wat verstening betreft, spant Flevoland echter de kroon met een versteningsgraad van 63%. Alle 6 gemeenten binnen deze provincie zijn minder ‘groen’ dan het Nederlands gemiddelde. De mate van relatieve verstening per gemeente is hier in te zien.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,306VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
DierDier
KlussenKlussen
AutoAuto
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle