13.2 C
Delfzijl
21 juni 2021 22:01

Waterschap Noorderzijlvest: ‘Huishoudens gaan groter aandeel kosten waterschap betalen’

spot_img

Groningen – Het algemeen bestuur van waterschap Noorderzijlvest buigt zich op 30 mei over een voorstel om huishoudens vanaf 2019 een groter deel van de kosten voor het waterbeheer te laten betalen. De reden is dat het werk van het waterschap verandert. En daarmee steeds meer het belang dient van deze huishoudens. De verdeling van de kosten, de zogenaamde kostentoedelingsverordening, wordt iedere vijf jaar herzien. Daarmee wordt bepaald welke bijdrage ieder van de vier door waterschappen onderscheiden categorieën (huishoudens, eigenaren gebouwen, eigenaren landbouwgrond, eigenaren natuurgrond) betaalt.

Vanwege klimaatverandering is de nadruk komen te liggen op waterveiligheidsprojecten. Waterschap Noorderzijlvest werkt op verschillende plekken aan het versterken van de zeedijk en kanaaldijken. Ook worden er in het Zuidelijk Westerkwartier waterbergingen aangelegd. Grote hoeveelheden regen kan op die manier tijdelijk worden opgeslagen. De capaciteit van enkele gemalen wordt eveneens vergroot, zodat er meer water afgevoerd kan worden. De kosten die hiermee gemoeid zijn stegen de afgelopen vijf jaren fors.

Wat is een kostentoedelingsverordening?
De kostentoedelingsverordening regelt de procentuele verdeling van de kosten van het werk aan dijken, gemalen, waterbergingen, stuwen, kanalen en sloten (watersysteembeheer) over vier categorieën: ingezetenen (alle huishoudens), gebouwd (eigenaren van gebouwen), ongebouwd (eigenaren van landbouwgrond) en natuur (eigenaren van natuurgrond).

Hoe verdeelt het waterschap de kosten?
Eerst stelt het waterschap een percentage vast voor de categorie ingezetenen (alle huishoudens). Zij betalen de kosten van het werk voor het algemeen belang. Hiervoor werkt Noorderzijlvest aan de waterveiligheid en klimaatbestendig waterbeheer, alles op een innovatieve en duurzame manier.

Na vaststelling van het percentage voor het algemeen belang verdeelt het waterschap de kosten voor de specifieke belangen over de verschillende categorieën. De verdeling hangt af van de onderlinge waardeverhouding van hun eigendommen.

De taart wordt verdeeld
Dagelijks Bestuurslid Eisse Luitjens: “Je kunt wellicht een vergelijking trekken met een taart die verdeeld wordt. Waarbij we de punt voor de huishoudens het eerst aansnijden. Hoe groot deze is hangt af van het werk dat we moeten doen om iedereen in ons gebied veilig en prettig te kunnen laten wonen, werken en recreëren. Daarna verdelen we de rest van de taart. Het formaat van de taart bepalen we pas in november als we de nieuwe belastingtarieven vaststellen.”

De toedeling per 2019
Met behulp van onderstaande diagrammen is het verschil in de verdeling te zien. De nieuwe verdeling van de kosten leidt tot een evenrediger verhouding tussen de verschillende belanghebbenden.

Door de gewijzigde kostenverhouding stijgt de lastendruk van huishoudens met een huurwoning 5 tot 9%. De lastendruk voor huishoudens met een eigen woning blijft ongeveer gelijk. Voor agrarische bedrijven gaat de lastendruk met ongeveer 1% omhoog. Hoeveel iedereen in 2019 betaalt (de belastingtarieven) stelt het waterschap in november vast bij het Jaarplan 2019. Dit is dan gebaseerd op de nieuwe kostentoedeling.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,257VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
KlussenKlussen

Populaire berichten