Hoe kies je de ideale zonwering?

Nederland – Hoewel veel mensen dol zijn op de zon en zomerse dagen, is het een stuk minder fijn als de binnentemperatuur flink oploopt. Als het binnen te warm is kun je immers niet meer comfortabel verblijven in je eigen huis. Nu kun je natuurlijk een airconditioning aanschaffen, maar een goedkoper en milieuvriendelijker alternatief is zonwering. Lees in dit artikel alles over het vinden van de ideale zonwering voor jouw woning.

Bekijk verschillende opties

Je begint je zoektocht met het bekijken van verschillende soorten zonwering. Zo weet je wat er allemaal mogelijk is en welke voordelen de verschillende soorten zonwering bieden. Zo ontdek je misschien direct wat jou aanspreekt en wat juist niet. Rolgordijnen zijn bijvoorbeeld een praktische en niet al te dure vorm van zonwering die erg geschikt is voor op zolder. In de woonkamer kies je liever voor lamellen of jaloezieën. Deze vormen van zonwering hebben namelijk als voordeel dat je zelf bepaalt hoeveel licht je wilt doorlaten. Ga je voor veiligheid en extra isolatie? Dan is een rolluik ideaal.

Zet je wensen op een rijtje

Het is belangrijk om je wensen en eisen uitgebreid op een rijtje te zetten. Wil je dat de zonwering enkel zorgt voor koelte en schaduw of wil je ook direct privacy en duisternis kunnen creëren? Wil je dat de zonwering tevens zorgt voor schaduw op het terras of op het balkon of is dit overbodig? Vind je het een voordeel als een zonwering je woning tevens veiliger maakt of houd je je zonwering het liefst zo subtiel en simpel mogelijk? Zet je wensen onder elkaar op een rijtje. Houd dit rijtje bij de hand als je de verschillende soorten zonwering gaat bekijken of advies gaat inwinnen bij een specialist.

Tip: bij elke ruimte en verdieping past een ander soort zonwering. Kies dus bijvoorbeeld voor zonneschermen voor de benedenverdieping en plisségordijnen voor de bovenverdieping.

Maak een keuze tussen binnen- of buitenzonwering

De volgende stap is om een keuze te maken tussen binnen- of buitenzonwering. Binnenzonwering kan mooi aansluiten bij je interieur. Je hoeft bovendien geen gordijnen meer aan te schaffen. Buitenzonwering hoort juist niet bij je interieur en kan hierdoor iets subtieler zijn. Qua buitenzonwering kun je bovendien direct voor een soort zonwering kiezen waarmee je schaduw op je terras creëert. Zo is een knikarm zonnescherm een heerlijke plek om onder te vertoeven op een warme zomerdag. Dit type zonnescherm zorgt bovendien voor voldoende lichtinval op koudere dagen.

Bepaal je budget

Nu je ongeveer weet wat je zoekt, is het belangrijk om je budget te bepalen. Houd er rekening mee dat een elektrische zonwering duurder is dan zonwering die je handmatig gaat bedienen. Vraag offertes aan voor verschillende soorten zonwering én bij verschillende specialisten. Zo kun je makkelijk de verschillende opties vergelijken. Bedenk dat zonwering niet alleen geld kost, maar je ook kan helpen om geld te besparen. Zo kun je met zonwering niet alleen in de zomer je huis koeler houden, maar ook in de winter zorgen voor extra isolatie en warmte. Zo gaat je energierekening gegarandeerd omlaag!

Back to top button