Hoe het weerstation je dag bepaalt

Nederland – Verschillende enquêtes hebben aangetoond dat steeds meer huishoudens kiezen voor het gebruik van een kwalitatief weerstation. Een handig en vaak compact apparaatje dat in staat is om een (nauwkeurige) inschatting te maken van het komende weer zodanig dat je, op basis van deze voorspellingen, je doen en laten erop kunt laten afstemmen. Een dagje zee of toch eerder een middagje luieren op de bank met een goede film? Het weerstation bepaalt het voor jou! En of dat een luxe is of net niet, dat is uiteraard een persoonlijke kwestie.

Het gebruiksgemak
Een weerstation is een praktisch, vaak compact en lichtgewicht, toestel dat in staat is om je meer informatie te verschaffen over het weer. Afhankelijk van je verwachtingen en het apparaat dat je besluit aan te kopen, bestaat eveneens de mogelijkheid om de luchtdruk, de windsnelheid, de luchtvochtigheid en mogelijke regenbuien uit te drukken.

Extra handig dus indien je morgen een lekker dagje vrij hebt maar twijfelt tussen een middagje naar het park, een verfrissend terrasje of even gezellig een filmpje kijken met het gezin of vrienden. Met behulp van het weerstation krijg je een bepaalde inschatting van hoe het weer er de komende uurtjes, en misschien wel dagen, zal uitzien. Een vorm van zekerheid en controle voor zij die alles graag tot in de puntjes geregeld en gepland hebben.

Werking op basis van sensoren
Waar de meeste weerstations vroeger enkel en alleen een inschatting van de temperatuur wisten te maken, zijn de huidige modellen uiteraard een heel pak gesofisticeerder. Naast de temperatuur kan nu ook een voorspelling gemaakt worden inzake de windsnelheid, de luchtdruk, luchtvochtigheid en de kans op eventuele buien.

Om deze voorspellingen zo nauwkeurig mogelijk te maken, wordt gebruik gemaakt van sensoren. Daarbij heb je de keuze tussen een apparaatje met ingebouwde sensoren dat bedoeld is voor gebruik buitenshuis, of een toestelletje waarvan je de sensoren units buitenshuis, bijvoorbeeld ter hoogte van het terras, dient te bevestigen. Het hoeft niet gezegd dat het apparaat met de combinatie tussen binnen- én buitenunit(s) voor de best mogelijke voorspelling zal zorgen en bijgevolg ook de meest logische keuze zal zijn bij het maken van een dagplanning.

Naast deze eigentijdse digitale weerstations kun je ook nog altijd opteren voor de analoge weerstations van vroeger alhoewel de mogelijkheden behoorlijk beperkt zijn. Indien je echt het neusje van de zalm op je bord hebben wilt, dan lijkt een 100% radiogestuurd weerstation de meest voor de hand liggende oplossing te zijn. Dergelijke apparaten zijn in staat om, apart van de registratie en analyse van de standaard datagegevens, ook de datagegevens van professionele weerstations in de buurt op te vangen en mee te nemen in de uiteindelijke weersvoorspelling.

De meerwaarde van een extra investering
Hoewel de meeste digitale basis weerstations als vrij kwalitatieve en betrouwbare apparaten kunnen worden beschouwd, kan het misschien nooit kwaad om te investeren in net dat tikkeltje meer. Waar sommige weerstations enkel in staat zijn om de basis metingen uit te voeren zoals de luchtdruk, de luchtvochtigheid en de temperatuur (binnen- én buitenshuis), zijn andere toestellen tot veel meer in staat.

Zo kan het een pluspunt zijn indien de dagelijkse/ wekelijks maximum en minimum temperatuur wordt weergegeven. Verder lijkt het eveneens een meerwaarde om een weerstation uit te kiezen dat is uitgerust met een geïntegreerde hygrometer, ook wel regenmeter genaamd. Op die manier wordt je op de hoogte gehouden van eventuele regenbuien zodat je dat dagje strand of namiddagje park tijdig kunt afbellen.

Uiteraard zullen de aanwezigheid van extra functies en mogelijkheden een bepaalde invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Echter, wat ben je met een goedkoper exemplaar als de weersvoorspellingen niet accuraat zijn?

Back to top button