Breid je soundbar uit met een subwoofer set

Nederland – Wil je genieten van een heuse bioscoopervaring maar dan gewoon bij je thuis, lekker gezellig op de bank met een glaasje fris en wat popcorn? Wel, dat kan! Hoewel je daar misschien enkele aanpassingen en aankopen voor zult moeten doen, ligt dit unieke bioscoopgevoel dichter binnen handbereik dan je misschien op het eerste gezicht zult denken. Wat had je er bijvoorbeeld van gedacht om je soundbar installatie aan te vullen met enkele heuse subwoofers en speakers? Volgens velen hun investering meer dan waard!

De opkomst van de Smart-tv
Als de corona pandemie ons dan al iets mag geleerd hebben, dan is het wel te genieten van de kleine dingen des levens. Even lekker gezellig samenzijn met het hele gezin, een verkwikkende wandeling in het bos of een heerlijk ritje op de fiets om de dag vervolgens af te sluiten met je favoriete serie of film.

Menig huishouden is dan ook in het bezit van 1 of meerdere Smart televisietoestellen die, vanwege hun ontwerp en veelzijdigheid de filmbeleving nog net iets intenser lijken te maken. Echter, worden deze toestellen jammer genoeg overschaduwd door 1 aanzienlijk minpunt dat makkelijk te verklaren valt op basis van hun ontwerp en uitvoering. Hun opvallend platte design, waar ze overigens zo voor bekend staan, biedt minder ruimte aan ingebouwde speakers wat resulteert in een relatief matige geluidskwaliteit.

Heel wat technologische en informaticabedrijven begrepen al snel het probleem en speelden hier gretig op in. Waardoor de markt op korte tijd overspoeld werd met soundbars, home cinema systemen en subwoofers. Met als enigste doel bijdragen aan de uiteindelijke geluidskwaliteit teneinde een ultiem bioscoopgevoel te creëren. En indien je er best wel wat budget voor over hebt, dan lijkt deze combinatie de werkelijkheid bijzonder goed te benaderen.

Bioscoop in menig huiskamer
Dat de technologische vooruitgang niet stilstaat, is al vaker dan vandaag gebleken en meteen ook een verklaring voor de zogenaamde “platte” Smart televisietoestellen én de ontwikkeling van diverse extra apparaten zoals soundbars, subwoofers en home cinema systemen. Waar het platte en fijne ontwerp van de Smart televisietoestellen bijdraagt aan een luxueuze en moderne uitstraling, schiet het tekort op het gebied van geluidskwaliteit. Er is letterlijk minder ruimte om te werken met meerdere ingebouwde speakers. Wil je de geluidskwaliteit naar een hoger niveau tillen dan kun je dit enkel bereiken door toevoeging van externe apparaten.

Eén daarvan, en misschien tot op heden het meest bekende, is de zogenaamde soundbar. Een, vaak, compact en lichtgewicht apparaat dat zodanig ontworpen is dat je hem onderaan je Smart-tv kunt installeren. Dankzij de ingebouwde versterkers is de soundbar vervolgens in staat om de geluidskwaliteit van je plasma televisietoestellen aanzienlijk te verbeteren. Afhankelijk van het type soundbar kan er een onderscheid genoteerd worden op het gebied van type versterker/ speaker én het bijkomende aantal.

Uitbreiding aan de hand van een subwoofer
Teneinde het ultieme bioscoopgevoel naar de huiskamer te gaan, is het belangrijk om de geluidskwaliteit van je plasma televisietoestel aan te pakken. Vanwege zijn ontwerp wordt namelijk aan heel wat geluidskwaliteit ingeboet, dat vervolgens opnieuw kan worden versterkt aan de hand van een soundbar. Afhankelijk van het type soundbar dat je besluit aan te kopen, zul je zien dat er een duidelijk verschil kan worden genoteerd op vlak van type speaker en aantal.

Zo zullen de meeste soundbars gekenmerkt worden door de befaamde woofers (mid-range) luidsprekers, die bekend staan vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dergelijk type speakers is bovendien in staat om een vrij ruim bereik af te bakenen waarin zowel sprake is van hoge alsook lage tonen. Wil je je vooral focussen op de hoge tonen dan dien je hoofdzakelijk rekening te houden met de tweeters, terwijl de (extra) subwoofers dan weer instaan voor een perfecte afbakening van de lage tonen.

Kortom, door toevoeging van enkele extra subwoofers wordt het mogelijk om de intensiteit van de bastonen te verbeteren. Uiteraard is een combinatie van diverse soorten speakers, en bijgevolg soundbar + subwoofer(s), hier de best mogelijke aanbeveling om tot het ultieme bioscoopgevoel te komen.

Back to top button