Hitte en kans op stevige onweersbuien de komende dagen

Nederland – Wandelaars van de avondvierdaagsen moeten komende dagen rekening houden met een felle onweersbui. De buien zijn lokaal en laten plaatselijk veel regen en hagel achter. In de vroege avond is het met ruim 27 graden en een hoge luchtvochtigheid ongunstig wandelweer. Het broeierige en zeer warme zomerweer houdt nog een paar dagen aan. Vanaf donderdag zoekt de wind de noordhoek op en wordt het geleidelijk koeler.

Voor de warmteliefhebber zijn het hoogtijdagen. Al sinds Pinksteren komt de temperatuur namelijk ver boven normaal uit. Ook vandaag is het bijzonder warm met temperaturen van 26 graden in de kustgebieden, 28 in het midden en ruim 29 in het zuiden en oosten. In Zeeland kan het aan het strand koeler zijn door zeewind. Ook in Zuid-Holland is kans dat de wind aanlandig wordt. In Noord-Holland is de kans op zeewind veel kleiner. In het noorden schijnt de zon uitbundig. In het midden en zuiden is een mix van zon en wolkenvelden.

Met een zonkracht van 6 à 7 is het smeren geblazen. Een onbedekte huid verbrandt namelijk al in 10-15 minuten. In het midden en zuiden is kans op enkele onweersbuien. In het noorden blijft het droog en is het perfect weer om buiten te eten.

Kans op stevig onweer
Ook komende dagen kunnen we enkele onweersbuien verwachten. Morgen zijn er in de ochtend wolkenvelden met hooguit een enkel buitje. Daarna breekt de zon flink door en warmt het snel op. De maxima komen uit op 26 graden in het westen tot lokaal 30 langs de oostgrens en in het zuidoosten van het land. In de namiddag ontstaan verspreid over het land stevige onweersbuien. De buien verplaatsen zich nauwelijks en daardoor kan lokaal veel regen vallen. Hierdoor is kans op wateroverlast. Daarbij kan ook hagel voorkomen.

Precies tijdens de avondvierdaagse kan het dan ook zeer plaatselijk spoken en is een droge schuilplaats geen overbodige luxe. Waar buien vallen daalt de temperatuur naar 20 graden. Op plaatsen waar het droog blijft is het bijzonder broeierig met temperaturen van 27 graden en een hoge luchtvochtigheid. Met dit warme weer is het dan ook aan te raden voldoende te drinken. in het noorden en in Zeeland en delen van Zuid-Holland is het aan de kust met 18 tot 21 graden minder warm.

Bijzonder warm weer houdt aan
Het broeierige weertype met maxima van 25-29 graden en onweersbuien in de namiddag en avond zet zich nog een paar dagen voort. Vanaf donderdag lijkt de wind naar het noorden te draaien en koelt het in de kustgebieden af. Er staat weinig wind en daardoor blijft het verder landinwaarts behoorlijk warm met 22-25 graden. Normaal is het begin juni 18-21 graden. Liefhebbers van hoge temperaturen kunnen komende tijd dus nog volop genieten.Back to top button